Anbefaling: Mit sjoveste (ikke-dyre) barselskøb

Jeg har både babynegle, jeg burde file, rod, der skal ryddes op inden sundhedsplejersken kommer forbi og en sygt kedelig tur i e-boks, jeg hellere skulle få overstået. 

Men i stedet for at få alt det fra hånden, har jeg fundet mit nyeste barselsgear frem: En lille, elektrisk brystpumpe (DENNE – ikke spons). Min søn ligger ved min side og sover, og jeg er i færd med at lege malkeko. Det er frygteligt kropsligt til mit gemyt, men jeg elsker det. 

Jeg elsker det!

Hvert lille plop i flasken er et plop af frihed. Og ja, for mig er det frihed. Det tør jeg godt kalde det at malke ud i en flaske, så min søn kan få brystmælk uden at jeg skal amme – selv om nogle ifavn-typer skulle sidde og himle over, at jeg ligefrem arbejder aktivt på at fremme adskillelsen mellem min søn og mig. Frihed. Til at komme ud og være hjerne, ikke kun krop. Hver flaske betyder at min kæreste kan få alenetid med vores søn, og at jeg kan tage en pigetur med vores store datter, en lang lur, en julefrokost eller en koncert.

Jeg holder meget af at amme og gå i symbiose med ham, men hvor har jeg godt af at holde pauser, komme lidt væk og tanke energidepoterne helt op for igen at kunne klare de hyppige opvågninger, at servicere begge børn, når jeg er alene med dem, og i det hele taget at sætte mine egne behov i række tre eller fire.

Uden pauserne bliver jeg en type, jeg ikke så godt kan lide. 

Derfor elsker jeg min lille pumpe. Jeg havde også en i min første barsel, men den var manuel, og det gør altså bare temmelig ondt at sidde sammenkrøbet og ved håndkraft malke sine egne bryster for op til 150 ml. Så det gjorde jeg kun til få og særlige lejligheder. 

Så i denne graviditet havde jeg lovet mig selv, at jeg måtte købe en elektrisk pumpe, når og hvis amningen var godt etableret (hvad den er nu efter et ok langt forløb med ammesvamp). Men selv købt brugt er elektriske pumper temmelig dyre. Derfor blev jeg så glad, da jeg faldt over denne lille sag. En Pigeon Electric Breast Pump Portable. 300 kroner på Reshopper. Jeg har endda set dem til ned til 150 på DBA. 

Jeg elsker alt hvad de Pigeon-japanere laver af ammegejl, især deres ammeindlæg, som er så tynde, at de ikke kan ses gennem bh’en, men alligevel suger bedst af alt, jeg har prøvet (her kunne Natusan godt lige lære lidt, i stedet for at fremstille små, muslingskal-tykke indlæg, så ingen ude i verden er i tvivl om, hvad man har i bh’en).

Brystpumpen har batterier, så man kan have den med sig, og den er lille og handy nok til at jeg kan bruge den på det ene bryst, mens jeg ammer på det andet – og så har den forskellige styrker, så man langsomt kan øge suget fra blidt til kraftigt. Alt i alt en for mig perfekt mellemting mellem en manuel pumpe og en “rigtig” elektrisk sag. 

Den betyder, at jeg kan have ca. 100 ml klar på 20 minutter (hvis brystet er fyldt til det, selvfølgelig). Med en manuel pumpe bruger jeg over en time på at producere det halve – og så kan jeg ikke lave andet imens. Pigeon-sagen på batterier skal bare holdes hen til brystet, så hvis man har blufærdighed til det, kan man sagtens lave småting i hjemmet imens. Brygge kaffe. Nusse babyen. Rydde op. Sætte vasketøj over. Handle på nemlig.com. Blogge!

Nu er jeg endda så hooked på det her pumperei, at jeg overvejer at give mælk til neonatal-babyerne via Kvindemælkcentralen. Men som vi kender det offentlige, så finder man kun en dårligt opdateret .pdf online og er henvist til et telefonnummer for nærmere info (not gonna happen), så jeg kan ikke rigtigt danne mig et indtryk af om det er noget for mig. Hvad man forpligter sig til, om hygiejnekravene er til at imødekomme for almindeligt dødelige, om det smadrer ens sparsomme overskud, eller om det er det hele værd at vide, at man hjælper de for tidligt fødte børn med brystmælk?

Erfaringer søges! Hvis du har personlig erfaring med donation til Kvindemælkcentralen og gider besvare ovenstående og sikkert flere spørgsmål, så må du hjertens gerne smide en mail på baby@icarriedawatermelon.dk (aktuelt til 22. november 2018).

***

34 Comments

Add Yours →

Min veninde gav mælk til neonatal og jeg husker det som omhun frøs det ned og så kom “mælkebilen” og hentede det en gang om ugen eller hvad man nu aftaler. Det er et godt formål at støtte ❤ Jeg ville gerne have været ægdonor men havde ikke lige styr på at der var en aldersgrænse. Det irriterer mig endnu (med de skønne unger vi har, ville jeg godt turde sende flere af dem ud i samfundet og damn det er da en håndgribelig måde at gøre noget på. Lige som m mælken) . Jeg tror endda de betaler for det.

Hej Charlotte! Ja, de betaler, men vistnok noget med 200 kroner pr. liter, så det er ikke noget, man bliver rig af. En liter kræver meget over flere dage, synes jeg. Synd med ægdonationen, når nu du gerne ville.

Hvor er det dejligt, at du er glad for din pumpe:). Min fantastiske og pragmatiske sundhedsplejerske sagde til mig: “Når amningen er etableret, og du skal ud af huset (ALENE!) så giv erstatning. Det andet er noget bøvl og du har ikke brug for mere bøvl.” -Men jeg hang også ud på neonatal en måneds tid første gang og pumpede ud syv gange i døgnet, så jeg var efterfølgende helt og aldeles færdig med pumper.

Hov, rigtig god pointe! Anbefalingen er kun til dem, der synes det kunne være en befrielse at lave flasker – ikke et udtryk for, at jeg er imod, at man stikker barnet en flaske MME, hvis man skal have de pauser, jeg skriver om. Det er naturligvis også en mulighed. Forstår sååå godt, at man brækker sig ved synet af malkeapparater, hvis man har været påspændt sådan en i den første tid.

Tak for din kommentar, kh Karoline

Ret informativ, ja 😀 “Modermælken betales for tiden med kr.________ pr. liter. ” Lav nu noget ordentligt, søgeindekseret materiale, Danmark.

Bare et lille tip: i en sportsbh af den der spanx-agtige slags (altså bare et faconsyet elastikbind) kan der klippes hul til tragt-dutterne, og så har man sørme TO hænder fri! (Jeg havde en på lager og købte en til omkring 100 kr i føtex – size godt ned, da den skal kunne holde pumpen lidt stramt på)

Mindblown!!! Men brugte du også en elektrisk pumpe, hvor motordelen hænger sammen med tragten? For den del er altså ret tung … for tung til en bh, tænker jeg umiddelbart. Men jeg kan godt se hvordan det ville kunne fungere på en elektrisk pumpe med fjerlette tragter. Det fremstiller pumpeproducenterne vist også – men noget dyrere end 100 kr. Godt tip 🙂

Arg, sorry! Havde ikke set at din model var med motor oppe ved tragten. Min var sådan en medelasag med klips bag på, så den kunne sidde i bæltet (eller ligge i skødet. Min har kun ligget i skødet) mens man havde deres dyre variant af pumpebh’en på og drak et glas vin og støvsugede.
Du skal nok ud i en noget sejere sportsbh for at få samme effekt. Men selv min slappe variant, jeg købte for stor, var guld værd, fordi man bare skulle give den lidt støtte i stedet for at holde den med fuld kraft.

Okay – beklager virkelig. Jeg troede du havde behov for at se, hvordan. Måske kører de ikke en fast pris. Men der er en mailadresse, hvor du kan spørge

Ej, du skal da ikke beklage! Det skal jeg, jeg var smart i en fart, da du lagde en betænksom kommentar. Forstår bare ikke altid det offentlige. Hvorfor det skal være så trægt på det digitale område.

Tak for det tip! Jeg har endda fundet den til 50 kr på reshopper 500 meter nede af gaden. Mit første barn gad hverken sut eller flaske og da hun heller ikke var synderligt interesseret i at spise mad før 8-10 måneder var mig og mine bryster lænket til hende i alt for lang tid. Det var mildt taget klaustrofobisk til sidst, og jeg har ikke lyst til at gentage forløbet.

Jeg havde en manuel pumpe sidst som maks kunne få 40-50 ml ud så jeg havde egentlig opgivet udpumpning på forhånd den her gang, men når du skriver at du får mere ud med en elektrisk vil jeg give det et forsøg alligevel (og ellers forsøge med MME)

Nu mangler jeg bare lige at finde ud af hvad “amningen er veletableret” betyder . Nummer 2 har kun været ude af maven i 4 uger, så tror måske jeg giver hende lidt mere tid inden jeg prøver flasken.

Skønt, at du har brugt min anbefaling og kun måtte slippe 50 kr for den! Dét kan vi lide.

Det går i hvert fald nemmere med at få mælken ud, dvs. det går hurtigere, så jeg kan holde til at sidde længere med den. Det giver for mig mere mælk. Men det var håndledssmerter, der bestemte hvor meget jeg kunne udvinde med den manuelle – ikke pumpen. Hvis forskellen giver mening.

Stort tillykke med babyen! Jeg krydser fingre for en god amning 🙂

Her fungerer pumpen virkelig dårligt desværre. Der kommer slet ikke vacuum og jeg er ret arrig på den lige nu hvis der er en læser som vil overtage den giver jeg den gratis væk, tæt ved Amager Hospital. Endte med at få den gratis af reshopperdamen så har i det mindste ikke spildt penge på den

Æv, det er jeg ked af at høre. Jeg synes næsten vakuumet er for stærkt, jeg kan ikke have den oppe på de højeste styrker. Måske var tragten på din defekt/for brugt?

Jeg havde masser af mælk og ville gerne donere. Men det skulle være i de første to måneder efter barnet var født. Så det blev desværre ikke.

Elektrisk pumpe ftw! Har også købt billigt på reshopper, da en brystbetændelse krævede, at jeg fik tømt helt ud hver gang, jeg ammede.
Hvor køber du ammeindlæg fra Pigion? Er træt af de tykke der..

Da jeg ventede barn to i starten af 2017 kunne man ikke købe pigeon i DK, men jeg fandt et stort restlager ved en natligsøgning. Jeg måtte alligevel rationere 🙁

Jeg har undersøgt sagen nu, og du har da vist ret! Ammeindlæggene er udgået?! Hvis nogen finder en webshop med dem, så sig lige til – eller smid et tip til ammeindlæg (engangs), der i kvalitet kan måle sig med Pigeons.

Deres andre produkter fåes vist stadig hos danske onlinebutikker. Her er forhandlerlisten: http://www.pigeon.dk/storelocator.php
Og så selvfølgelig Reshopper og de andre genbrugssteder.

Samme historie her første barn pigeon var hittet og udgået til andet barn – ny farvorit blev fra Oopsy som bonus også er astma og allergi mærket og lige så tynde og rare som Pigeon

Jeg har en fryserskuffe med udpumpet mælk efter en måned på neonatal med malkemaskine og efterfølgende overproduktion. Jeg tænkte fedt – det bliver jeg glad for om et par måneder når jeg trænger til at komme ud. Men vil barnet drikke af flaske – nej. Hun tror flaske og sut er noget man bliver kvalt i. (vi har trænet i flere måneder, men jeg må nok erkende at vi bare høre sammen indtil hun kan spise fast føde. Og det er jo også dejligt, det meste af tiden)

Øv, det er bare så ærgerligt, når man gerne vil lære dem flaske og de ikke vil. For os var det et spørgsmål om at prøve os frem med forskellige typer tutter, fra de fancy Medela over de billige fra supermarkedet til Pigeons egne bløde (med succes), men måske er der bare nogle børn, der ikke vil?

Der er vist bare nogle børn der aldrig lærer det – ifølge internettet. Vi har også prøvet forskellige sutter. Vores sundhedsplejerske mener at hun nu har ammet så længe at hun er blevet for vant til og glad for bryst, til at det kan lykkes. Vi må se om det kan lykkes med nummer to 🙂
Jeg ville nok egentlig bare sige at jeg sagtens kan følge din lyst til en lille symbiosepause 🙂

PS Et tak til mælkedonorerne – jeg er så glad for at min lille pige fik den mulighed, selvom der gik tre uger før jeg havde noget at servere.

Jeg kan høre, at vi deler såvel frihedstrang, ammesymbiose-tillid og mælkeoverflod – så ingen ifavnsk fordømmelse herfra! Tvært i mod er jeg stor tilhænger af “glad mor = gladere familie” og sniger mig derfor i høj grad til ego-tid (og her i anden runde til alenetid med den store – det er guld!) Jeg er meget hooked på din pumpe-gadget – selvom jeg egentlig har en (stor og klodset) udemærket Philips.

Anywho – donation, siger du. Jeg forsøgte under første ammeforløb, men gav op efter lidt research, simpelthen for omstændigt. Dels vil de primært have mælk fra de første måneder. Dels kræver “godkendelsen” en opringning og derefter en tur til Hvidovre Hospital til undersøgelser. Derefter malker man og opbevarer på frys – de afhenter så ugentligt – men lige da jeg kom til, var deres kølemaskine ude af drift, og man skulle derfor selv lægge fryser til på ubestemt tid. Så ja, jeg opgav. Mega ærgerligt – for det giver jo så god mening!!

PS: Men hey – hele mit lager af mælk endte med at købe mig frihed til et døgn på festival senere på sommeren – det var magisk

Hej Signe, hvor skønt at se dig her i kommentarfeltet! Hvor sender jeg dagligt mange tanker til jer (og link til din blog til alle nyslåede mødre)!

Jeg prøvede i nogle dage at se om jeg kunne møde kravet om 200ml dagligt, men det var simpelthen for svært at få logistikken til at mødes. At der lige var ro på begge, mætte børn OG fyldte bryster på samme tid. Så jeg har også opgivet på forhånd. Desværre, føler jeg lidt, for jeg kunne jo i princippet hjælpe babyerne på neonatal. Men overskuddet skal være der. Jeg håber, at de har nok.

Er der nogen, der ved om de har nok? Tænker en del på det.

Hvis du kan donere mælk, så vil de nybagte forældre til de meget små babyer på hospitalerne være dig yderst taknemmelig. Mine tvillinger fik ammemælk de første fem dage fra andre kvinder. TAK❤️ Derefter havde jeg rigeligt. Der var intet bøvl, da mælkebilen kom med sterile flasker og hentede mælk, når det passede mig. Også da ungerne var ældre end to mdr. Beløbet betød intet- udover at jeg vist aldrig har været gladere for en gave, end den læderjakke de hæslige timer med malkemaskinen resulterede i. Det, der betød noget, var at kunne give noget meget værdifuldt igen.
Dejligt du deler ammeerfaringer.

Jeg ville også gerne, og pengene betyder intet, det var ikke for at tjene på det.

Men nu prøvede jeg i nogle dage at se, hvordan det ville være at producere de 200ml ekstra dagligt. Og det gik simpelthen ikke op i familien. Når babyen var mæt og den treårige puttet, var brysterne tomme. Sol og måne stod lissom aldrig lige til at jeg hver dag havde tid til at sidde ned med det.

Så jeg har opgivet igen – og laver i stedet flasker til fryseren, når jeg har chancen, så jeg kan komme ud og vifte med ørerne. Ikke just et lige så fint formål at hjælpe de for tidligt fødte via Kvindemælkcentralen, men … ja.

Skriv et svar