Lilla boller med rødbede og manitobamel
Husligt

Lilla boller! Sjove, velsmagende og gode til fødselsdag

Min søster er netop fyldt 40. Det fejrede hun med en improviseret dag i solen med tæpper og hygge i København.

Den egentlige gave skal hun have senere på sommeren, når hun og hendes mand holder dobbelt-40-årsfest. Så hvad skulle hun have på dagen? Noget småt og symbolsk – men hvad? Sammenkomsten kom i stand dagen før, så der var ikke tid til noget DIY-gave med billeder og klippe-klipstre. Chokolade ville smelte, og blomster ville visne, da vi skulle være ude hele dagen.

Jeg besluttede mig for at medbringe en pose af disse sjove, lilla boller. Et festligt, uhøjtideligt, hjemmegjort indslag, som samtidig kunne bruges, hvis nogen af de små (eller den gravide her) gik kolde i varmen. Det gør de jo nogle gange.

Bollerne får den lilla farve fra rødbede. Det gode er dog, at rødbedens jordslåede smag ikke slår igennem i de færdige boller. Det lilla look er derfor udelukkende en gimmick for syns skyld – de smager som almindeligt koldhævede boller og kan spises med fx smør, flødeost, skæreost eller pølse.

Opskrift: Koldhævede, lilla boller med rødbede og manitobamel

Ingredienser til 10-14 stk

25 g gær
2,5 dl lunken vand
2 dl yoghurt naturel
2 tsk ketchup
1 dl finvalsede havregryn
2 spsk solsikkekerner
2-3 friske rødbeder
7 dl manitobamel eller almindeligt hvedemel. Lidt af det kan erstattes af grovere mel, men vær da obs på, at de færdige boller ikke vil have en lige så stærk, lilla farve, som hvis du bruger en helt lys meltype
1-2 tsk salt

Fremgangsmåde

1) Aftenen før de skal bages, røres gæren ud i vandet i en stor skål.
2) Skræl og riv de friske rødbeder så fint som muligt. Jo grovere, det er, jo mindre ensartet vil farven være på de færdige boller. Jeg brugte en miniblender, men man kan også koge rødbederne og mose dem. Dræn da vand fra mosen i en tæt si, inden det hældes i.
3) Tilsæt ketchup, havregryn, kerner, yoghurt og rødbedemasse under omrøring.
4) Tilsæt mel lidt efter lidt og rør til så længe armen kan holde til det – op til 10 minutter. Brug evt. en farsrører, der med sit hul i vil få godt med luft ned i dejen. Måske skal der lidt mere mel i end angivet. Dejen skal ikke være for flydende, men sej. Et par skefulde mel før du ville stikke klør fem i og begynde ælte med hænderne, vil jeg sige.
5) Tilsæt salt som noget af sidste under omrøringen, og dæk så skålen til med en opklippet plastikpose eller et fugtigt viskestykke. Stil skålen på køl over natten (eller mindst 6 timer)
6) Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå og vågne, mens ovnen varmes op til 220 grader.
7) Stil bollerne på en bageplade med pagepapir på i den størrelse, du foretrækker. Jeg synes små boller er pænest, når nu de har en så stærk og – fristes nogen måske til at mene – vulgær farve!
8) Bag bollerne i 20 minutter. Lad dem køle af på en rist med bunden i vejret i mindst et kvarter, når de er taget ud.

*
Prøv også:
>> Børnevenlige boller med spinat (af dej, fingrene ikke skal i)
>> Koldhævede boller med broccoli
>> Nem, grov pesto (med solsikkekerner i stedet for pinje)
>> Madbrød med timian og sesamolie

*
Lilla boller med rødbede og manitobamel

***

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0