I carried a watermelon

tekster fra en fireogfirser

Opskrift: Koldhævede boller for dummies ( + et fif til, at de ikke kikser hver 3. gang)

Nejnej, koldhævede boller er intet nyt påhit. I know. Alle ved, hvor nemt, det er. Gær, vand, mel, gryn, røre-røre, ikke ælte, stille i køleskab, vælte ud på bageplade med skeer, stadig ikke røre, bage, voilá.

Og det har jeg også selv prædiket i årevis; det er sååå nemt.

Men selv om blogsfæren slet ikke trænger til endnu en tekst om koldhævede boller, vil jeg alligevel godt snakke lidt om det. For jeg elsker hjemmebag, og jeg hader at kikse. Og sandheden er, at cirka hver tredje omgang er kikset katastrofalt for min hånd. I årevis.

Typisk klasker de sammen, og vi sidder og spiser fladbrød og prøver at ignorere den underlige stemning over endnu en omgang sært bagværk. “Ej, det er da ikke så slemt, se, det er da perfekt til en lille sandwich,” siger Jens typisk og prøver at lade være at grine af min ulykkelighed. Nogle gange med succes.

Eller også er bollerne umulige at få bagt igennem til noget, man kan indtage, fordi blandingsforholdet har været helt til hest. Midten forbliver helt gooey, uanset hvor længe, bollerne får i ovnen. Og så må vi alligevel en tur på Lagkagehuset.

Fiaskoerne skyldes, ved jeg efter megen selvransagelse, at jeg bliver overmodig og dropper måleværktøjerne. Jeg tror, at jeg kan ramme præcist uden.

For de fleste af internettets opskrifter på koldhævede boller lægger op til, at man skal freestyle lidt med hvad man nu har i skabene, men de glemmer ofte at understrege, at der ikke kan sjusses (jeg kan i hvert fald ikke) med én bestemt ting: Forholdet mellem hvedemel og vand. Det skal (i mit køkken i hvert fald) være 1:1. Så … 5 deciliter vand? 5 deciliter hvedemel.

Så derfor:

Ingredienser til koldhævede boller

5 dl lunkent vand
15 g gær
1 spsk olie
1 spsk honning (kan erstattes med ketchup – don’t knock it until you’ve tried it! – eller almindeligt sukker.)
2 tsk salt
4 dl af dine foretrukne gryn/kerner. Jeg bruger: havregryn, solsikkekerner, hirsefrø.
1 dl grovmel
5 dl hvedemel

Den vigtige rækkefølge

1) Opløs gæren i vandet i en stor skål. Tilsæt olie og honning.
2) Rør gryn/kerne-mixet i
3) Rør grovmel og hvedemel i lidt efter lidt. Tilsæt salt imens. Rør til i mindst 2 minutter. Når dejen hænger godt sammen, skal den mere “vendes” ind i sig selv end røres i.
4) Stil til hævning på køl i mindst 6 timer med film eller viskestykke over skålen.
5) Tag dejen ud og lad den stå på køkkenbordet i stuetemperatur, mens ovnen varmes op til 225 grader, gerne varmluft. Lad bagepladen blive varm også.
6) Brug to skeer til at stille 11-12 boller på bagepapir på den varme plade. Pynt evt. med kerner, fx græskarkerner eller birkes.
7) Bag i cirka 20 minutter. Tag ud, når skorpen føles som du bedst kan lide den. Jeg kan lide den relativt jomfruelig, andre foretrækker en hård skorpe (der rasper ganen godt op!). Hold øje løbende.
8) Lad køle af. Først når bollerne har stået lidt, er de faldet godt til ro indeni.

3 fif til bedre resultater med koldhævet dej

1) Hold styr på alle blandingsforholdene i en kande med litermål: Mål vandet af i kanden først, hæld det i skålen, fyld derefter op til 5 deciliter med hvedemel, og så, oveni hvedemelet, op til 6 dl med grovmel. Til sidst op til 1 liter med gryn, kerne og grovmel. Så er de øverste lag lige til at hælde i først, og nedenunder ligger meltyperne klar til at blive rørt i som det sidste.

2) Rør med en farsrører, hvis ikke du har en røremaskine. Nogle derude sværger til, at koldhævet dej ikke skal røres ret meget sammen i skålen, men min erfaring er den modsatte. Mine resultater med farsrører (jeg bruger denne) er mærkbart bedre end når jeg har brugt en ske eller gaffel.

3) Rør aldrig gær direkte ud i salt. Salt hæmmer gærets aktivitet. Vent med salt og put det i som noget af det sidste.


« »

© 2018 I carried a watermelon. Theme by Anders Norén.