Opskrift på koldhævede boller eller brusebadsboller
Best of,  Husligt

Opskrift: Koldhævede boller for dummies ( + et fif til at undgå flop hver 3. gang)

Nejnej, koldhævede boller er intet nyt påhit. I know. Alle ved, hvor nemt, det er. Gær, vand, mel, gryn, røre-røre, ikke ælte, stille i køleskab, vælte ud på bageplade med skeer, stadig ikke røre, bage, voilá.

Og det har jeg også selv prædiket i årevis; koldhævede boller er sååå nemt.

Men selv om blogsfæren slet ikke trænger til endnu en tekst om koldhævet brød, vil jeg alligevel godt snakke lidt om det. For jeg elsker hjemmebag, og jeg hader at kikse. Og sandheden er, at cirka hver tredje omgang er kikset katastrofalt for min hånd. I årevis.

Typisk klasker det sammen, og vi sidder og spiser fladbrød og prøver at ignorere den underlige stemning over endnu en omgang sært bagværk. “Ej, det er da ikke så slemt, se, det er da perfekt til en lille sandwich,” siger Jens typisk og prøver at lade være at grine af min ulykkelighed. Nogle gange med succes.

Eller også er bollerne umulige at få bagt igennem til noget, man kan indtage, fordi blandingsforholdet har været helt til hest. Midten forbliver helt gooey, uanset hvor længe, bollerne får i ovnen. Og så må vi alligevel en tur på Lagkagehuset.

Fiaskoerne skyldes, ved jeg efter megen selvransagelse, at jeg bliver overmodig og dropper måleværktøjerne. Jeg tror, at jeg kan ramme præcist uden.

For de fleste af internettets opskrifter på koldhævede boller lægger op til, at man skal freestyle lidt med hvad man nu har i skabene, men de glemmer ofte at understrege, at der ikke kan sjusses (jeg kan i hvert fald ikke) med én bestemt ting: Forholdet mellem hvedemel og vand. Det skal (i mit køkken i hvert fald) være 1:1. Så … 5 deciliter vand? 5 deciliter hvedemel.

Så derfor:

Ingredienser til koldhævede boller

5 dl lunkent vand
15 g gær
1 spsk olie (kan udelades. Olie forbedrer smagen, men mindsker holdbarheden)
1 spsk honning (kan erstattes med ketchup – don’t knock it until you’ve tried it! – eller almindeligt sukker.)
2 tsk salt
4 dl af dine foretrukne gryn/kerner. Jeg bruger: havregryn, solsikkekerner, hirsefrø.
1 dl grovmel
5 dl hvedemel

Den vigtige rækkefølge for koldhævede boller

1) Opløs gæren i vandet i en stor skål. Tilsæt olie og honning.
2) Rør gryn/kerne-mixet i
3) Rør grovmel og hvedemel i lidt efter lidt. Tilsæt salt imens. Rør til i mindst 2 minutter. Når dejen hænger godt sammen, skal den mere “vendes” ind i sig selv end røres i.
4) Stil til hævning på køl i mindst 6 timer med film eller viskestykke over skålen.
5) Tag dejen ud og lad den stå på køkkenbordet i stuetemperatur, mens ovnen varmes op til 225 grader, gerne varmluft. Lad bagepladen blive varm også.
6) Brug to skeer til at stille 11-12 boller på bagepapir på den varme plade. Pynt evt. med kerner, fx græskarkerner eller birkes.
7) Bag i cirka 20 minutter. Tag ud, når skorpen føles som du bedst kan lide den. Jeg kan lide den relativt jomfruelig, andre foretrækker en hård skorpe (der rasper ganen godt op!). Hold øje løbende.
8) Lad køle af. Først når bollerne har stået lidt, er de faldet godt til ro indeni. Nyd til en god, hjemmelavet og supernem pesto (der formentlig ikke kræver ekstra indkøb)?

Opskrift på koldhævede boller eller brusebadsboller

*
Prøv også:
>> Børnevenlige boller med spinat (af dej, fingrene ikke skal i)
>> Koldhævede boller med broccoli
>> Nem, grov pesto (med solsikkekerner i stedet for pinje)
>> Madbrød med timian og sesamolie

*

3 fif til bedre resultater med koldhævet dej

1) Hold styr på alle blandingsforholdene i en kande med litermål: Mål vandet af i kanden først, hæld det i skålen, fyld derefter op til 5 deciliter med hvedemel, og så, oveni hvedemelet, op til 6 dl med grovmel. Til sidst op til 1 liter med gryn, kerne og grovmel. Så er de øverste lag lige til at hælde i først, og nedenunder ligger meltyperne klar til at blive rørt i som det sidste.

2) Rør med en farsrører, hvis ikke du har en røremaskine. Nogle derude sværger til, at koldhævet dej ikke skal røres ret meget sammen i skålen, men min erfaring er den modsatte. Mine resultater med farsrører (jeg bruger denne) er mærkbart bedre end når jeg har brugt en ske eller gaffel.

3) Rør aldrig gær direkte ud i salt. Salt hæmmer gærets aktivitet. Vent med salt og put det i som noget af det sidste.

Opskrift på koldhævede boller eller brusebadsboller

Hvorfor de også hedder brusebadsboller?

Well, jeg synes navnet indikerer, at de er færdige på nul-komma-fem, eller, den tid et brusebad tager. Og det er jo temmelig løgn, da man skal begynde 6-8 timer, før man vil spise dem. Men navnet er angiveligt opstået, fordi man kan hælde den hævede dej over på bagepladen og bage dem, mens man selv tager et brusebad …

Altså. Cirka som alle andre typer boller? Ulogisk navn. Men ikke desto mindre det, som nogle kalder kold hævede boller.

*
*
*

koldhævede boller bagetid ovnen

***

18 Comments

  • Astrid

    Vi har bagt den slags boller hver eneste weekend lige siden jeg læst om Jim Laheys ‘Verdens nemmeste brød’ for ni år siden. Og de kikser aldrig, på trods af at vandet er det eneste, jeg eller min mand måler præcist af. Vi har efterhånden fundet ud af at dejen skal have konsistens som en virkelig tung omgang havregrød, så passer det.

    Og det er helt sikkert, at det bliver bedre af at blive kørt på en køkkenmaskine – det gider jeg bare ikke, for så skal den også gøres ren. 😉

  • Ida

    Ej, hvor kan det give bagslag at være på mobilafvænning. Tænk at jeg kunne misse det her! Jeg har aldrig fattet dem der “bare lige bagte boller bum bum” Fordi det gør de slet ikke – Opskrift muss sein! Og de ser mega gode ud. Dem glæder jeg mig til at prøve.

  • Camilla

    Hvilken slags grovmel kan du anbefale? Rugmel, grahamsmel eller? 🙂

    På forhånd tak for hjælpen!

    Vh Camilla

  • Helle Skytte

    Nogen der har erfaring med ølandshvede mel i boller?
    Mine hæver fint i køleskabet natten over, men ikke anden gang imens ovnen varmer op. Bruger stort set samme opskrift som anbefales her, men med ølandshvedemel i stedet for grahamsmel.
    Bollerne bliver meget faste, og jeg ville så gerne kunne lave dem luftige.
    Ps. har ladet dejen hæve i køleskabet i 9-12 timer, har æltet med røremaskine i 10-15 min. Sætter vandbad ind i ovnen, og bollerne skubbes over op en varm bageplade. Bages 5 min. varmluft 250 grader, og derefter ca. 10 min. almindelig over og undervarme 200 grader.

    Håber nogen kan hjælpe 🙂

  • Josephine

    Hej

    Hvor lang tid kan dejen holde sig i køleskabet, inden den bliver bagt? Er det bedst at bage bollerne morgenen efter, eller kan dejen godt holde sig i tre dage?

    • Karoline

      Op til tre dage. Efter det synes jeg det kan være svært at få dem til at hæve. Jeg ved intet om hvor længe dejen kan holde sig uden at rådne, så det vil jeg ikke vejlede i. Jeg plejer at bage en lille portion af dejen om morgenen og resten senere på dagen eller morgenen efter.

  • Lisa

    Jeg fulgte din opskrift. Endte med en dej med konsistens som tynd havregrød. Kan det være meltypen? Jeg er overhovedet ikke ferm til at bage, så tænkte sådan noget brød her ville være en god løsning for mig. Men dejen hænger overhovedet ikke sammen. Medmindre det at alt er lige vådt betyder at det hænger sammen. Jeg brugte dog ikke havregryn, men 5-kornsblanding. Så helt fuldstændigt var det nok heller ikke Men er det havregrynene der gør forskellen? Endte med at tilsætte yderligere 1 dl mel. Og stoppede der. Men det er stadig en havregrød, bare lidt tykkere.

    • Karoline

      Hvordan blev det efter at have været i ovnen?

      Havregryn bliver klæge, når der kommer væske på, så hvis det skal erstattes, skal det vel være med noget, der gør det samme. Jeg har aldrig prøvet uden havregryn – måske er det afgørende for succes? Jeg ved ikke lige hvad der er i 5-kornsblandinger. Prøv med havregryn eller mere mel næste gang 🙂

      • Lisa

        De blev faktisk rimelig ok. Men er du sunshine hvor var der mange kerner i! Jeg tænker at halvdelen er rigeligt. Men måske også at havde jeg brugt havregryn som du gør, “forsvinder” de vel i dejen lidt som i frikadeller, så det havde nok været mindre voldsomt;) 5-korns blanding er knækket hvede og rug, sesamfrø, hørfrø og solsikke. Kernerne sugede en hel del væde alligevel. Tror jeg prøver at twiste lidt med kærnemælk og uden honning. Er ikke vild med den sødlige smag. Men god og nem opskrift at følge:)

  • Maiken

    Jeg fulgte din opskrift fuldstændig, men da de så skulle bages, så blev de bare til fladbrød…

    Under hævningen i køleskabet kunne jeg se, at det gik stærkt, og tænkte det ville flyde over. Så jeg opdelte den i to skåle. Derefter hævede dejen slet ikke. Kan det have noget at sige, at jeg “ødelagde” dejen i to?

    Mvh
    Maiken

    • Karoline

      Hej Maiken – det kan ikke udelukkes. Prøv med en større skål eller halv portion næste gang.

      Noget andet, der nogle gange gør mine fladere end ønsket, er hvis bollerne står for længe på pladen, inden de puttes i ovnen. De skal i ovnen så hurtigt som muligt fra de har forladt skålen, så de ikke har tid til at brede sig, men kommer ind i chokket og varmen og hurtigt.

      Når det er sagt, så er en dej en levende størrelse, som påvirkes af miljøet omkring den. Din definition af “lunkent vand” kan variere fra min, lige som dit køleskabs og din ovns temperaturer kan afvige fra mine. Jeg ville derfor ikke være bleg for at tweake i min opskrift, så den passer til dit køkken. Prøv med mere mel?

      Ikke to portioner boller, jeg har bagt, har været ens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0