Kasper og Sofie giver mig lyst til at kradse ører og hud af, Ramasjang

Kære DR Ramasjang. Der er en høne mellem os. Og den skal plukkes. Og den hedder Kasper og Sofie.

Hør her, jeg synes, at I langt hen ad vejen gør det skidegodt. Faktisk vil jeg gå så vidt som at mene, at I gør det nemmere at være mor.

For nogle gange er det simpelthen en nødvendighed at smække benene op og lukke den øvrige verden ude, og hvor er det derfor rart, at man kan tænde for Ramasjang, mens man kokser ud. For så ved man, at barnet trods alt tilbringer tid med noget kvalitet, mens man selv er uden for rådighed.

Motor-Mille. Rosa fra Rouladegade. Thomas B. Kristian Gintberg. Onkel Reje. Silja Okking, og hvad de ellers hedder. Verdensklasse-voksne.

Men.

Vi bliver nødt til at tale om noget.

Kasper og Sofie. Eller, Karsten og Petra, som de retteligt hedder på deres modersmål.

En norsk, dansk-dubbet serie om to bedste venner på 5-6 år, der går i børnehave.

Tilforladeligt nok på papiret. Og måske var det derfor, at I købte serien. Fordi den på papiret er fin nok. Men jeg har jer mistænkt på at have godtaget denne serie i tømmermændsdampene fra hvad der kun kan have været en kæmpekoger på Oslo-båden på vej op for at rekognoscere hvad norsk tv kunne byde på. For I kan ikke have været ved jeres fulde fem, da I besluttede at skriver under på at sende det lort i dansk fjernsyn.

1! Hvorfor! Skal alle kønsroller i Kasper og Sofie være så kvalmende, søgte og gennemsyrende?

Lille, frygtsomme Kasper, der har fået alle de personlighedstræk, vi alt for længe er blevet tvunget til at forbinde med piger: Det tilbageholdende, sky og ængstelige væsen. We get it, Norge. I vil gerne gøre op med kønsstereotyperne. Kasper bliver sådan en mand, der kræver sin barsel en dag, et kommende mandfolk efter moderne normer, der lærer at vise følelser og at det er helt okay ikke at være bange for stærke kvinder. I behøver ikke stoppe det mere ned i halsen på mig nu.

Tøffe, stærke Sofie, der tør alt og råber op og kræver sin ret til at føre sig frem – som vi alt for længe har set som opførsel bedst passende for drenge. Åh, en ægte Pippi-pige, der tør svømme med hovedet under vand og er så god til at forklare Kasper, hvordan man er modig, åh, hun bliver en fornem leder for mænd en dag. We get it, Norge. Og hvis ikke I råbte det så højt, kunne det være, at det var inspirerende.

Kaspers mor, en spadseredragtklædt og attachemappebærende working mom, der helt sikkert laver noget virkelig vigtigt henne i erhvervslivet (men sagtens kan hente klokken 14.30, mens den øvrige børnehave stadig er stuvende fuld af børn).

Kaspers far, en halvt hjemmegående, halvt genbrugsbutiksejende, hundrede procent “moderne” mand (som ingen moderne mand kan spejle sig i). Altid let lurvet at se på, så man ikke er i tvivl om hans bløde værdier og nok kan tænke sig til, at alle seje kvinder af typen som Kaspers mor jo selvfølgelig nok kan falde for en mand, der trækker læsset derhjemme, for det er nemlig det indre, som tæller. Karrieremindede mænd er so last century.

Sofies mor, en enlig dyrlæge med et (som alle boliger i serien) stort, dyrt, velindrettet hus, som aldrig får en stresshjerneblødning over at skulle hale nok penge hjem til at stå for gildet alene – men bare møder alle med irriterende overskud og virkelig velplejet hår og altid en sjov legeidé til Kasper og Sofie i baghånden.

2! Hvorfor! Har I ikke som minimum vetoet på Kaspers storesøster?

Hun er utroværdig som overbærende, stolt og anti-tweenet lillevoksen, at jeg godt synes, at I kunne have krævet hende omskrevet, hvis I skulle sende den.

3! Den godnatsang!

Jeg har den på hjernen flere gange om dagen. Min datter er begyndt at synge den. Og jeg hader den. Den er lydtæppet til en puttesituation, der simpelthen aldrig finder sted: Mor eller far (ellers overskudsstoresøster) synger en hjemmekomponeret vise om to gode børnehavevenner, Kasper og Sofie, og midt i andet vers lukkes barnets øjne på magisk vis, og det falder i søvn.

Vi griner ved tanken om halvfemser-serien Hænderne Fulde, fordi de altid spillede violiner i afsnittets alvorlige scene, så man ikke var i tvivl om, at nu skulle man spidse øren, fordi det, som Uncle Jesse eller Bob Saget nu sagde, ville være en universel korrekt pointe. En livsvisdom, som ikke bare det ulykkelige barn i serien kunne bruge til noget, men som også alle vi andre ulykkelige børn kunne bruge til noget.

I dag griner vi af netop det.

Jeg behøver ikke vente 25 år med at grine af en så kvalm, politisk korrekt serie som Kasper og Sofie. Jeg griner allerede. Med tårer på. Når Kasper og Sofie toner frem, og Ramasjang for en stund forvandler sig til det allersidste, jeg synes mit barn skal bruge tid på.

Kære Ramasjang. Kære Norge (mit andet fædreland, for fanden, jeg vil jer gerne). Jeg havde højere tanker om jer.

(Vent! Måske er Kasper og Sofie Ramasjangs måde at få os småbørnsforældre til at slukke fjernsynet på og se vores børn i øjnene? Altså, public service i allervildeste potens? Det er jo genialt!)

*

***

23 Comments

Add Yours →

Der er en dement dame på mit arbejde, der ser det konstant. Og den der godnatsang, samt morfarens joviale danske stemme…. Jeg har lyst til at gnave mit eget hoved af, og spise det!

Men intet INTET slår den der fut-togssang, i Chugginton. Der er jeg klar til at sælge min førstfødte til djævlen.

– A

Børn er børn. De kan ikke alle være Macauley Culkin. Jeg synes ansvaret ligger 100% hos de (formodede) voksne, der har skrevet tv-versionen af den serie.

Bare skud mig, men jeg kan nu godt lide Kasper og Sofie. Men kun med de oprindelige skuespillere – det er fandme for mærkeligt at de er blevet skiftet ud!

Er vild med godnatsangen! Det er så fin og hyggelig. Well, måske er jeg bare let at narre.

Haha, det er så okay, manner. Det er nok godt for det hele, at nogen kan lide det. Virker ikke som et show, vi slipper for foreløbig – med den Glamour-agtige udskiftning af skuespillere. Ret ambitiøst move, egentlig.

Årh mand, jeg er enig! Og det et ligesom om at den politiske korrekthed har fået et nøk opad her i anden ombæring – Kasper vil fx gerne gå til ballet and all that jazz. Men herhjemme ser vi ikke andet og jeg kan godnatsangen både forfra og bagfra

Det er så dejligt for Kasper, at han gerne vil gå til ballet! Men hvor er det imponerende, at de kan lave en serie, hvor man får det skidt over at tænke, at ens søn måske skal gå til fodbold. At man er håbløst heteronormativ. Og at det må man så kun, hvis ens datter også skal.

Haha – herhjemme er vi altså ret vilde med Kasper og Sofie – men du har da helt ret. Der er smurt alt for tykt på med den politiske korrekthed, og det hele er urealistisk rosenrødt. Men altså, måske gør det ikke noget at det slet skjulte budskab er SÅ tilgængeligt at selv de små poder fatter det? Altså mine små (på 4 og 7) kommer indimellem med referencer til Kasper og Sofie som fx kunne handle om vilde piger og stille drenge – som i “det er lidt ligesom i Kasper og Sofie mor…” Så synes jeg faktisk det er ret fint, selvom det er urealistisk. Og hvis man lige overvejer den overdrevne mængde børneunderholdning hvor stereotyperne svinger den anden vej som i mor-passer-børn og far-skynder-sig-på-arbejde, så er det måske okay at der er smurt tykt på i forsøget på at udligne en lille smule.

Men det er sjovt – jeg har hørt brok over Kasper og Sofie før, men altså come on, der er da en masse andet lort der er mindst lige så irriterende… Dont get me started on Gurli Gris

Korrekt. Gurli Gris er værre. Både på irritationsniveau (omg, Gurlis stemme) og især på kønsstereotyper. Til gengæld har den et snert af humor for voksne, det skal man altså lede længe efter hos Kasper og Sofie. Det er simpelthen så gumpetungt.

Men okay. Hvis dine børn på 4 og 7 siger sådan, okay okay.

Jeg tror bare, at jeg synes, at Ramasjang er så god til alsidige seje piger og alsidige bløde drenge i øvrigt (fx gennem de danske voksenværter), at Kasper og Sofie fremstår så uelegant i dens fede streger under, at piger godt kan være stærke og drenge godt være tilbageholdende. Men måske skal alle programmerne ikke kunne alt.

Hvis bare man må forlade rummet, mens der ruller over skærmen, så.

Gurli Gris med danske stemmer giver mig stresspletter på halsen. Men den engelske version, derimod, den er rent faktisk sjov at se sammen med ungerne. Thank God de er flersprogede så jeg kan vælge for dem 😀

Hvad med den der sang, de synger i børnehaven? Åh, man kan have den på hjernen en hel dag, hvis den først sidder fast…
Det er altså så underligt med de nye skuespillere!

Aaargh, nu sidder DEN også fast på indersiden af min knold. Er det værre eller bedre end den fucking uge hvor jeg havde titelmelodien til Paw Patrol kørende på indre repeat?

Når mine to børn junker norsk korrekthed, stener jeg altid over:
– Har Kaspers hår en hennaskylning?
– Hvem maler sin stue mørlelilla udover tarotlæsere (og Familien Kasper, åbenbart)?
– Er aslutningssangen “ingen sure miner, det er sjovt at være glad” ikke ekstremt uhyggelig på den Gøgereden-agtige måde? (hint: meget smilende Jack Nicholson).
– Og i netop den sang ser Kasper så ikke vanvittig ud når han kilder Sofie?

Er jeg ene om at synes den med regnbue familien også er lidt…. kvalmende så?

Bevares jeg har set måske to afsnit sådan halvt når det har kørt på tv’et og sønnen så det.. men var da nok til at ønske at se Gurli Gris og Mascha for fuld skrue i 24 timer i stedet.. eller også er har jeg misset noget, når jeg kun har set det med et halvt øje og øre?

Men sådan lidt apropos en sjov børneserie, så bliver jeg nødt til at anbefale “Barbie – life in the dreamhouse” . Den er at finde på Netflix. Og før I når at tænke “ad Barbietegnefilm… Er det ikke bare lyserødt og kvalmt og MEGET amerikansk? ” så er der er altså noget helt genialt ved lige den her udgave af Barbie. For det første er alle karakterene udmærket klar over at de er dukker. Fx børster de hår med en gigantisk plastikhårbørste. Barbie siger “hop i poolen og køl plastikken af” Hele Malibu drives af to store batterier. En ny bil ankommer en en polske og skal samles før den kan køre. Os’osv. Der er en million referencer til populærkultur og en så tilpas gakket at granvoksne mennesker (barnefaderen og undertegnede) stadig fniser selvom seriens 24 afsnit kører på respekt her på matriklen.

Nu har jeg ikke børn, og derfor ikke det store indblik i Kasper og Sofies verden, men jeg faldt over et klip derfra Frederik Cilius Jørgensen har delt på facebook, og det var nok til at give slemme myrekryb. Se det evt. det er vanvittigt.

Hvad med at du så bare lader være med at se det?
Sikke en samling af sørgelige negative personligheder der har valgt at samle sig herinde. I er helt til grin.

– Det er en børneserie. Selvfølgelig er det lyserødt og pusse nusse.!

Yes, Casper and Sophia is a revolting programme. I loathe even the colour balancing of the images so everything looks like a 1960s post-card. The night song is depressing. The kindergarten song about being happy is sinister. And Fr Kanin sounds like a psychopath. Finally, the revoltin chirpy theme tune with its flutes and the girly singer who sing it. I don´t let my kids watch it any more as I don´t want to have a burst blood vessel.

Jeg kan godt se din pointe. Og hvis vi levede i en mere kønsbalanceret verden ville jeg give dig helt ret. Verden er bare blevet så ekstremt kønsopdelt – også i fat børns værdier og normer. Som mennesker har vi både en maskulin side og en femininside – hvordan testosteron og østrogen påvirker denne balance har jeg ikke helt styr på. Men piger bliver stadig ekstremt præget til at dyrke deres feminine energi og værdier som empati, forståelse, tolerance bliver selv i voksenverdenen betragtet som bløde værdier og set ned på. De fag hvor flest kvinder arbejder er stadig mindre lønnet end de fag hvor flest mænd arbejder. Der er myten om et stærkt og svagt køn. Og samtidig stadig langt større krav til kvindekroppens udseende end til mandens (jvf. modeindustriens dyrkelse af kvinder der ligner kz-fanger). Har endnu ikke hørt om mænd der lider af bulimi el. anoreksi. Hvis en mand har været i seng med mange kvinder, bliver han stadig set op til – mens en kvinde som gør det samme stadig opfattes som billig luder.
Og det starter fra børnene er små. Fx skulle jeg købe et par hjemmesko til min datter. Alle sko til piger var lyserøde eller havde lyserødt på sig. Det meste af min datters tøj er lyserødt og lyserødt er blevet hendes ynglingsfarve – jeg er så træt af at se på den farve. I 70´erne hvor jeg var lille havde jeg et par røde smækbukser – og mange drenge gik med alle mulige farver. Nu betragter børnehavebørn rød farve som en pigefarve.
Min fars generation kunne ikke tale om følelser. I den næste generation fik vi overfølsomme mænd. I de fleste film, bøger mm. er drengene/mændende heltene, mens pigerne/kvinderne skal reddes. Selv som helte kan kvinderne ikke klare sig uden mænd – men mænd kan godt klare sig uden kvinder.
Derfor kræver kønsbalancen muligvis et karikeret modspil hvor alle pointer bliver hamret igennem med syvmilesøm.
Tror ikke vi som mennesker kan lære at værdsætte os selv og være os selv – så længe de maskuline dyder dyrkes og den feminine styrke nedgøres. Så længe vi mænd kun kan bruge vores maskuline energi for at være rigtige mænd – har vi ikke ægte frihed. Og genvejen går via at lytte til kvinder og respektere kvinder.

Skriv et svar