Husligt

Idiotsikker simremad: Karolines kødfri cowboy stew

Lastmoveren her har fået smag for det kødfri køkken! Jeg troede ærligt talt aldrig, at det skulle ske, men fordelene opvejer totalt ulemperne: At det er klimavenligt, godt krydret, billigt og stoppet fuld af grøntsager (som barnet slet ikke opdager og derfor ikke stejler over), det gør at jeg ikke savner den der særlige kødkonsistens. 

Faktisk har jeg for tiden lidt lede ved tanken om hakkekød – jeg ved ikke om det er indbildt eller om det går så hurtigt med at blive “afvænnet” fra kød?

Denne ret er dog så kødagtig, at Jens måtte dobbelttjekke, at ammehjernen ikke igen ved en fejl var kommet til at hælde kød i. Det var jeg ikke! 

Jeg holder mest af vegetarretter, der ikke bare er kødretter med kødet pillet ud. Fx bliver jeg rigtig trist bare af ordet chili sin carne. Hellere fokus på det, der er i, i stedet for det, den ikke har og det, den imiterer. Cowboy stew’en her er et mix af chili sin carne og black beans chili rørt op med hvad jeg lige i skabene. Det smagte vid-under-ligt, og dens look passede lige til hvad Jens lavede med vores børn, mens jeg stod i køkkenet (og havde det meget 1950 med forklæde på): Spillede westernspil på sin PlayStation. En ægte cowboy stew var lige hvad det var. 

Opskrift: Kødfri cowboy stew

5-7 portioner

Ingredienser

2 løg
4 fed hvidløg
2 tsk sød paprika (eller cajun krydderi eller chipotle)
1 spsk spidskommen
2 spsk stødt koriander
Olie til stegning
1 tsk sambal oelek (eller tilsvarende chilimasse)
3 gulerødder, hakket i små tern
4-5 buketter blomkål, hakket i små tern
2 dåser hakket tomat
1 terning grøntsagsbouillon
3 dl vand
40 gram mørk chokolade
1 tsk kanel
3 dåser bønner, fx kidney, sorte bønner og baked beans
Salt og peber 

Fremgangsmåde

1) Hak løg og hvidløg fint og svits massen i olien i en stor pande eller gryde sammen med paprika, spidskommen og koriander. 

2) Tilsæt sambal oelek, gulerødder og blomkål og lad det blande sig godt over medium varme. 

3) Tilsæt tomat, bouillon og 1 dl vand og lad det stå i 30 minutter over svag varme. 

4) Skyl bønnerne og tilsæt dem i retten sammen chokolade og kanel. Smag til med salt og peber. 

5) Lad retten stå på svag varme – jo længere, jo bedre. Rør rundt en gang i kvarteret, så det ikke brænder på. Tilsæt løbende de resterende 2 dl vand, for at retten ikke tørrer ud. 

Server med en klat creme fraiche, frisk koriander og madbrød – vi fik dette.

***

One Comment

  • Marie

    Jeg forstår det der med hakket-kød-lede. Jeg blev vegetar omkring det tidspunkt, hvor jeg skulle til at give mit første barn fast føde for seks år siden. Det var på grund af hakket kød, jeg kunne simpelthen ikke klare tanken om at skulle give det lille rene menneske det der ubestemmelige stads. Begyndte på kød igen senere, mit “lille og rene” menneske elsker nu alt med hakket kød, og han vil skide på, at jeg igen blev vegetar og har været det i et par år. Min yngste er all in på vegetarisk, men hun er også kun 21 måneder. Og med med hensyn til sut, hun bruger ikke sut, det gjorde den store. Jeg savner sutten til den lille, for hun bruger til gengæld bryst meget mere, men har altid været en bedre sover. Sut er for sjov og bryst for alvor ladet hun til at have bestemt sig for, og jeg aner ikke mine levende råd (det er svært at udfase, når hun elsker at amme).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0