Hvordan mine mikroindsatser for klimaet alligevel gjorde en forskel (og noget om hvad jeg stemmer)

Der var engang, hvor jeg skrev et blogindlæg, der handlede om, at jeg ikke ville bære klimaåget selv. At jeg ikke ville ligge søvnløs og føle personligt ansvar for, at kloden virker temmelig svitset af efterhånden og har kurs mod at se endnu mere dyster ud, når mine børnebørn går tur med deres børn på den. Når ansvaret ikke er mit alene.

Jeg kan godt huske ånden, de ord blev skrevet i. Det var frustration over det manglende pay-off. Over, at min klimavenlige tilværelse, som jeg gennemgår i teksten, ikke batter noget i det store billede, hvor virksomhedsgiganter og kæmpebefolkninger har fri adgang til at pisse på vores fælles klode.

Den ånd er fordampet.

Jeg tænker ikke sådan mere. For jeg har indset, at mine små indsatser ikke var ligegyldige alligevel. Der var et formål med dem.

Det er valgtid. Det er i disse uger, at vi høster det pay-off, vi har arbejdet på med vores små, grønne affaldssorteringsspande, vores nejtak til billigt produceret craptøj, vores jatak til staycations i Danmark frem for ferier i Brasilien, vores googlinger af kødfri hverdagsretter – og hvad vi nu ellers går og foretager os i hverdagen af klimabevidste valg i vores små liv.

For hver især har de små tiltag fungeret som påmindelser. De har holdt os på dupperne. Prikket os på skulderen dagligt.

“Husk det nu”, har det genlydt inde i hovedet, når vi har droppet en tørretumbling og slæbt vasketøjet ned i gården for at hænge det op til lufttørring, “Husk det her, når der er valg. Husk nu, at revolutionen foregår i stemmeboksen”.

Det kan blive normen at sortere affald, normen at rejse grønt og samtidig bekvemt med kollektiv trafik, normen at kunne købe økologi til favorable priser, normen at det ikke så ofte er det billigste alternativ at lade omtanken for naturen hænge hjemme på knagen.

Genbrugskjole á la Yvonne-til-chartergrisefest: 150 kroner <3

Hvis vi viser dem, hvad vi mener.

Hvis lovgivningen går forrest, så kommer holdningsændringen i befolkningen med. Det tror jeg fuldt og fast på. Og måske kan det her så blive helt almindeligt og ikke spor sært: At forære de dagligvarer, vi har fået købt op til en ferie, men ikke lige brugt, til naboen i stedet for skraldespanden. At vi køber hovedparten af vores tøj og børnegrej brugt og sender det tilbage i cirkulation, når vi er færdige med det. At vi giver hinanden arvesager eller velgørenhedsdonationer i julegave i stedet for meremeremere Lego og smørskjulere i keramik.

Alt det kan blive reglen frem for undtagelsen, tror jeg, hvis vi alle er vænnet til alligevel at møde klimahensynet og -debatten flere steder end i de personlige, små livsvalg. Fordi vi alle er blevet nudget og tvunget til at skænke miljøet og planetens ressourcer en tanke som vi bevæger os gennem tilværelsen.

Det er NU, guys. Til folketingsvalget 5. juni, ja, men i særdeleshed nu på søndag til europaparlamentsvalget, hvor de store beslutninger tages.

Som Linda runder samme emne af med: Hvis ikke du allerede har gjort dig klart, hvem din stemme går til, så brug 5 eller 10 minutter på at indsnævre feltet med en af netavisernes gratis test. For eksempel disse:

>> DRs EP-valgtest

>> TV 2s EP-valgtest

>> Altingets EP-valgtest

Jeg stemmer selv på Alternativet til europaparlamentsvalget. Jeg hældte til både SF og Enhedslisten, og det står stadig mellem de tre til folketingsvalget 5. juni. Men på søndag sætter jeg mit kryds som europæer ved Alternativet. Det gør jeg, fordi de tør bringe fasttømrede samfundsindretninger til debat – og i mine øjne må det være selve udgangspunktet i en grøn omstilling i stor skala. Modet til at anskue den verden, vi ikke altid får sat tilstrækkelige spørgsmålstegn ved, med friske øjne.

Det føles sært grænseoverskridende at bekendtgøre, hvem jeg stemmer på. Jeg har gransket, hvorfor jeg har tøvet – og hvorfor så mange tøver. Er det fordi vi er bange for debatten og at blive sat til vægs i den? Er det fordi vi er bange for at blive klogere engang og flove os over beviset på, at vi i fortiden mente noget andet? Hvorfor er det, at vi ikke synes, at det rager andre?

Jeg vil i hvert fald gerne tale om den del også. Lytte til overvejelser og tale om forskelle i prioriteter. Vil I også?

***

23 Comments

Add Yours →

Ved sidste valg stemte jeg også Alternativet. Faktisk. Og har heller ikke turdet sige det sådan heeelt højt. Men bagefter blev jeg alligevel i tvivl om seriøsiteten (partiets, forstås), trods de gode intentioner? Om min røde stemme mon gik tabt fordi jeg satte x’et lige her? Det synes jeg der er en del hoveder, der ved mere om politik end jeg, der har antydet. Jeg ville virkelig godt vide det, for egentlig er jeg mest stemt for Alternativet. Men ind til videre stemmer jeg SF både på søndag og til vores eget valg. So, I’ve said it.

Den her kan jeg lave helt copy paste på. Jeg stemte også Alternativet sidst, fordi de tager klimakrisen alvorligt og tør stille spørgsmålstegn ved ting i samfundet, der ellers tages for givet. Men jeg er simpelthen i tvivl, om min stemme forvaltes ordentligt, fordi de stadig er så nyt et parti – og de har haft nogle møgsager også. Så lige nu hælder jeg tjo SF, som jeg også før har stemt på. Men det er svært, synes jeg. For det er bare så sindssygt vigtigt, at det her bliver et grønt valg, et klimavalg. Derfor er det så fedt, at du skriver det her indlæg

Tak for din kommentar, Maude. Gode overvejelser. Det eneste, jeg har en indvending til, er det der med de hoveder, der skulle vide mere om politik. Dem kender jeg godt. Og jeg får så lange arme af folk med såkaldt politisk indsigt, der skal fortælle andre lige så stemmeberettigede, hvor det “rigtige” kryds sættes. Valg er en vurderingssag for den enkelte.

SF er et stærkt valg, synes jeg, og de render nok også med min stemme 5. juni.

Husk at Alternativet ikke står til i målingerne at få er mandat i Europa-Parlamentet. Og da de er i valgforbund med de Radikale – og ikke de andre grønne partier som Ø og SF – så ryger din stemme med stor sandsynlighed til R. Og de sidder i den Liberale Gruppe ELDE. Sammen med Venstre. Og de partier som de stemmer sammen med og samarbejder med dér er IKKE grønne.

Vigtig info om radikal høst af alternativets stemmer, tak for det! Så går min EU stemme nok til et sikkert lod i den grønne blok.
Tak for god tekst om vigtigt emne og for at bekende partimæssig kulør

Som Marie skriver, så er der en overvejelse at gøre ift. stemmen på søndag, da mandaterne for Alternativet ikke ser ud til at komme i hus. Desværre kan det betyde “spildt stemme”. Ville ellers gerne stemme på Jan Kristoffersen.
Jeg stemte Å ved forrige valg, gør det igen til dette, men til EU tager jeg Magrethe Auken, da hun er en krigsveteran OG SF allerede sidder i varmen. Hun har respekt omkring sig, ved så meget om den politiske agenda og er grøn forkæmper.

Jeg synes selvfølgelig, at det er en vigtig overvejelse, I bringer frem. Men hvis alle stemmer forlader Å på det grundlag, så går det naturligvis dén vej.

Jeg bliver nok nødt til at stemme med hjertet og tro på det, selv om det er ekstra nervepirrende. (Eller også bare lytte til Henrik Qvortrup, der sidder i radioen og plaprer om, hvor lidt EP-valget betyder). Jeg bliver nødt til at tro på, at vi er mange danskere, der vil stå sammen om det, Å vil gøre for klimaet, og at vi er mange europæere, der i disse tider har det på samme måde og stemmer på samme måde. Så vi ender med at rende i samme retning: Planetens.

Hvis jeg vakler i stemmeboksen, får Enhedslisten nok mit kryds.

Jamen, jeg er fuldstændig med dig der! Og det er så pokkers svært at lure det hele – vigtigst må det være, at vi tager stilling og bruger vores stemme.
Uagtet hvad vil vi bruge den fornuftigt er jeg sikker på, da vi alle ved, at miljøet SKAL være øverst!

Btw. kan jeg genkende mig ufatteligt meget i dine tanker. Så tak!

Jeg stemmer Alternativet til begge valg. For selvom jeg synes, at ovenstående overvejelser om, hvor en stemme potentielt kan ende, er vigtige, så er jeg 100% enig med dig, Karoline i, at det på den måde kan blive taktikken, der ender med at skævvride resultatet og ikke omvendt.

Der har været meget snak om, at grunden til, at de respektive partier har været forsigtige med at bruge klimaet som mærkesag er, at det vil medføre, at livet besværliggøres og at varer, som vi er vante til at have uhindret adgang til, bliver dyrere. At der f.eks. kommer afgifter på flyrejser og oksekød. Og det tror de ikke, at der er stemmer i. Men jeg både tror og håber, at de undervurderer vælgerne, og jeg forventer, at det her valg bliver vanvittigt og alt det modsatte af, hvad de kloge tror og forudsiger. Og *derfor* tror jeg, at det lige præcis til dette valg er ekstraordinært vigtigt at stemme med hjertet.

Så det har jeg tænkt mig at gøre <3

Jeg har stemt, jeg fik ikke mit valgkort, da alle andre fik deres, så jeg stod i en lang og langsom kø og brevstemte på Margrethe Auken, mens jeg bandede over, at hendes navn var så langt.
Valgt fordi hun er for EU og miljøforkæmper.

Interessante tanker fra alle 🙂 Jeg synes også, at man skal være forsigtig med at tænke for taktisk, med mindre det er en ekstraordinær situation. Mht til valgforbundet, så er der jo ingen tvang, og man må vel antage, at Alternativet har valgt valgforbund, som de har, fordi de mener, at de radikale er en fornuftig partner?

Men derudover vil jeg slå et slag for at stemme personligt, hvis man kan overskue det. Jeg tænker ofte, om ikke en stemme på en “ægte grøn” V- eller K-kandidat kommer til at rykke forholdsvis mere i en bæredygtig retning end en stemme på Ø eller Å. Det er måske bare mig, der tænker sådan, men jeg vil hellere have, at der er en oprigtig bekymring for klima og miljø i alle partier, end jeg vil have 2-3 partier, der har taget ejerskab over sagen. Så ender den jo først for alvor med at blive politiseret og polariseret. Det er måske mere relevant til FT-valget, men jeg tror også på at prøve at styrke de grønne kræfter i f.eks ALDE eller EPP. Synes det er oprigtigt synd, hvis K ryger ud af Europaparlamentet, som de jo nok gør. Men omvendt synes jeg selvfølgelig ikke, at man skal stemme på et parti, man ellers er vildt og voldsomt uenig med i håb om, at ens personlige stemme kan ændre det hele, så det er nok ikke så relevant en overvejelse for folk her i kommentarfeltet. Synes bare det er ærgerligt, hvis der breder sig en forestilling om, at man kun kan stemme grønt ved at stemme på nogle helt bestemte partier.

Jeg cirkler rundt imellem de samme tre partier som dig – måske mest mellem SF og Alternativet, fordi jeg er mere glad for EU end Ø umiddelbart er.

Det ER altså skørt, at folk ligner en rosin i hovedet når man begynder at tale politik på et mere personligt plan. Jeg har altid sagt det højt og ikke opfattet det som særlig privat – men det gør de fleste andre vist. Jeg tænker at den bedste måde at blive klogere på er at få talt sammen, også – eller måske især – om det vi er uenige om.

God weekend

Jeg er helt enig i betragtningen om, at man skal stemme som man føler er rigtigst. Og ud fra de sager som er særligt vigtige for en. For mig er det også klart klimaet denne gang. Men samtidig er politik jo også meget andet end klimaspørgsmål, og politikerne skal hele tiden forholde sig til en masse andre problematikker, hvor de også har afgørende betydning for menneskers liv og hverdag. Og der synes jeg godt nok det er temmelig vigtigt at overveje om man er nogenlunde enig med de partier som ens stemme evt. Går til, hvis Alternativet ikke kommer ind. Derfor stemmer jeg ikke Alternativet. De er liberale, og selvom klima for mig at se er altoverskyggende vigtigt, så synes jeg dælme også, det er vigtigt, at der bliver sikret lige vilkår og social sikkerhed for de svagest stillede. Så jeg stemmer SF – Kira Marie Peter-Hansen for hun er også ung og kvinde og det tæller også positivt i min bog. God valgdagX2!

Jeg er meget enig med Signe her, Alternativet er nemlig liberale, og selvom det vigtigste for mig også er klima og miljø, så er spørgsmålet om social sikkerhed helt afgørende både i europæisk sammenhæng og i DK, hvor uligheden er stigende. Jeg stemmer liste Ø til begge valg. Lige nu står Alternativet i øvrigt ikke til at komme ind i EP, hvor man ville kunne gøre en forskel ved at stemme Ø, så de får mulighed for at komme ind (i stedet for N) og skabe en grøn dagsorden.

Jeg vil lige minde om, at SF stemte for ghettoloven. Den betyder blandt meget andet, at almindelige menneskers boliger rives ned mod deres ønske, uden at de ved, hvor de kan flytte hen. Det er efter min mening både menneskeligt uanstændigt og desuden meget lidt klimavenligt at nedrive velfungerende boliger. Men det er altså SF’s politik. Kun R, EL og Alternativet stemte ikke for ghettoloven. Der er i øvrigt en meget fin artikel i Information i dag om en farvehandler fra Lolland, der har flyttet sin stemme fra SF til EL af samme grund.

Jeg tænker at hvis stemmer på Alternativt er med til at få Radikale kandidater ind – og vise dem at de skal blive endnu grønnere, sp er de forhåbentlig med til at gøre den gruppe i parlamentet grønnere – og dermed er det ikke spildte stemmer

Skriv et svar