Hvis svaret er lydbøger, så skyd mig. Jeg HAR prøvet. Magter dem ikke.

Hey, hvornår er der nogen med ansvar for flowkanalerne og streamingtjenesterne, der gider sætte filmen Jeg er Dina på? Den findes ingen steder (bortset fra på et kassettebånd i en kasse på vores loft – hvem har en videoafspiller?), og jeg har en voldsom craving efter et genbesøg med den produktion efter e n d e l i g at have læst Herbjørg Wassmos halvfemserklassiker om bossladies og nordnorsk liderlighed i 1800-tallet, Dinas bog.

Og jeg vil godt lige knytte en kommentar til dén bedrift.

(Læseoplevelsen. Ikke liderligheden.)

Ikke for at være en snob, eller noget. Men jeg troede aldrig jeg skulle blive dus med e-bøger. Og så. Efter at have installeret app’en E-reolen 1. januar har jeg i årets første måned slugt en del flere bøger end i første kvartal af sidste år. Fordi bøgerne hele tiden lige er dér. I min hånd eller lomme.

Men altså. Det kan godt være, at jeg læser en del, men det er sgu ikke det samme.

Her går jeg og prøver at nedbringe min skærmtid. Og det hele er da skønne, spildte kræfter, når jeg så bare læser e-bøger på mobilen. Dinas bog er over 500 sider, og nu kan jeg ikke lige omregne det til skærmvaluta, men det har taget mig et pænt antal skærmtimer at stå hendes uhøflighed og umådeligt franske attitude igennem.

Og det er simpelthen ikke det samme at læse på mobilen. Selv om det er nemt og bekvemt at læse endda rigtig mange sider. Det er den samme skærm som jeg junker sociale medier fra, og derfor er det ikke samme læsning som det ville være med den analoglækre papirversion – selv om ordene er de samme.

Men du har helt galt fat, Karoline, hævder dem, der har gennemskuet alt. Det handler da om hvad man bruger mobilen til, ikke hvor meget. Hvis man bruger den til noget “godt”, fx boglæsning, så go right ahead.

Der er jeg desværre bare uenig.

Charmen ved papirbøger er blandt andet hele settingen. Uldtæppet, teen, forestillingen om at se rigtig klog ud (det kan ikke kun være mig, der inderst inde har det sådan). At man er en hyggespreder i stuen, som man sidder der med al sin analoge, gammeldags, uforgængelige hygge. Følelsen af at være litterær – og se litterær ud. Det masserer noget svært dejligt i mit selvbillede at være og se ud som en, der er litterær (og ja, det lyder klamt, men kom ikke og sig, at du ikke kender det).

Det er alt hvad mobilen ikke er. Mobilen i en stue er en hyggedræber – selv om dens ejer nyder et stykke ægte litteratur på den. For det kan de andre i stuen jo ikke se!

Fordi det foregår på mobilen, kan der fare notifikationer ind fra højre og rive læseren ud af hyggen, ud til de brølende tavse og farligt fængslende dopaminchok på internettet – helt uden at det bliver opdaget. Ud til det, der er meget mere spændende end noget i stuen kan hamle op med.

Dét sker ikke med papirbøger. Der er ingen lydløse notifikationer. De er statiske. Hvis der skal junkes dopamin på Instagram undervejs, så må man skamfuldt hive mobilen frem og lade de andre forstå, at man nu pauser læsningen for at fixe. Papirbøger kræver fokus – men de giver også fokus. Derfor er de her i mobilmisbrugets guldalder hyggelige for ikke bare læseren, men også alle i stue med læseren.

Man ved sgu, hvor man har en papirbogslæser. Lige her.

Hvad gør I andre, der kender dilemmaet? Læser e-bøger mobilt og ignorerer, at det foregår på den udskældte telefon? Eller lader være at læse, mens I varmer jer ved at glo mindre ind i en af livets utallige skærme?

(Lydbøger. Jeg ved godt, at de findes. Men mediet tiltaler mig simpelthen ikke. Højtlæsning har desværre aldrig været mig, og jeg hader virkelig høretelefoner inderligt)

***

19 Comments

Add Yours →

Ved ikke om linket virker, men søg på Jeg er Dina på Bibliotek.dk og vælg film og bestil den nederste post.

https://bibliotek.dk/da/search/work?search_block_form=“jeg+er+dina”&select_material_type=bibdk_frontpage%2Ffilm&op=Søg&delimiter=term.workType%3Dmovie&facet_audienceCategory=&term_audienceRestricted=&form_build_id=form-g3NrJ8L4FrYQfps0u8cwFdcxdNb5hKKaZ5F_u5oWf-U&form_id=search_block_form&sort=rank_frequency&page_id=bibdk_frontpage%2Ffilm#content

Mvh Pernille

Ok, det var værre.
Hvad med at leje den på blockbuster?
https://blockbuster.dk/film/jeg-er-dina
Jeg hører bøger, læser e-bøger, hører lydbøger og podcasts, det sidste nærmest tvangsagtigt, hvis jeg skal lave noget, der bare minder om noget praktisk. Jeg kan nærmest ikke lave noget, hvis jeg ikke har en god podcast. Men er det skærm?

This! THIS! Ååååh jeg er som dig og sværger til rigtige bøger af papir. Også selvom det betyder at jeg må slæbe rundt på mine mursten i busser og toge, så ER en rigtig bog bare noget særligt.

Jeg *kan* ikke få mig selv til at ty til e-bøger. Jeg er med på at de er både billigere og garanteret også smartere på både det ene og det andet område, men for mig ligger en stor del af bogens tiltrækningskraft i det signal, jeg sender til mine børn når jeg læser. En bog er en bog. Det er en e-bog ikke! Med en e-bog skal jeg sidde dér med min mobil eller iPad og forklare min 6-årige datter at jeg skam læser en rigtig bog, prøv selv at se, jeg er slet ikke online eller noget, næhæ du, ingen Facebook eller Instagram. Som om.

Når hun ser mig læse en bog ved hun 100% hvad jeg laver, og hvis jeg derigennem kan formå at viderebringe min kærlighed til bøger til mine børn, så er jeg en lykkelig mor. Og jeg tror bare at vejen dertil er enomt meget længere med e-bøger.

Giver det mening?

/Kristina.

PS: nu bliver jeg nødt til at genlæse Dina-trilogien. Den er fabelagtig!

Ja. Det giver mening. Problemet er bare, at hvis jeg kun må læse papirbøger, så får jeg læst meget mindre. Jeg slæber dem nemlig ikke med mig rundt, hvor gerne jeg end ville. Hverken rundt i verden eller rundt i lejligheden. Og så ender de med at samle støv. Mobilen, derimod! Dén kender ikke til støv.

Jeg læser på en ebogslæser (Kindle). Det giver stadig fordybelsen da den ikke kan andet. Grundet formattjuhej er jeg dog nødt til at købe bøger da fx eReolens bøger ikke kan sendes til Kindle. Men har ikke den store tid til at læse med to små børn og fuldtids(plus) job.

Kan bare ikke blive enig med mig selv om det er mere ok at stirre ned i en ebogslæser foran børnene end at stirre ned i en telefon De ser vel lige lidt nærvær

Jeg har elendig koncentrationsevne og selvdisciplin med mobil, er hele tiden noget andet jeg liiige skal tjekke/se/opdatere/notere/maile/sms’e, og det er så grelt at jeg må deponere mobilen i et andet rum end dér hvor jeg skal læse.
Det var den pinlige sandhed. Har endda et, ulæst, eksemplar Imran Rashids bog Sluk liggende, tror det er den næste bog jeg skal læse.
Og nej, det her er da overhovedet ikke skrevet fra sengen mens barnet får en flaske.

Har det på præcis samme måde. Jeg har dog langt om længe overgivet mig, når det kommer til ferier. Kufferten er betydelig lettere, når man ikke skal slæbe 6-7 bøger med. Og så er barnevognen og jeg en flittig gæst på biblioteket, så hyggeligt og oldschool at låne bøger. God dag herfra

I princippet er jeg egentlig ok med lydbøger, men det føles bare ikke som at læse en bog, mere som at høre en historie eller en podcast.. Har hørt en 3-4 stykker, da jeg havde noget gratis prøveabonnement på Mofibo, men det var åbenbart ikke fedt nok til at jeg gad fortsætte. Ægte bøger er bare det bedste efter min mening. Nu er der ingen børn hjemme hos mig, som jeg helst vil have ser mig med en bog fremfor en skærm, men min kæreste er der, og ja – det ER bare en anden stemning når vi sidder med hver vores bog, og ikke hver vores telefon 🙂 Derudover…..det blå lys fra skærmen. Not good. Jeg er nok tid på min telefon i forvejen, til at jeg ligefrem vil øge det der lys…og da slet ikke om aftenen inden jeg skal sove. Så derfor, og uanset alle de praktiske argumenter, ingen ebøger til mig.

Ej, jeg havde glemt Jeg er Dina.. Min mor har gået i skole med Ole Bornedal, og da vi fik vores første DVD-afspiller, skulle vi se den som det første. Mindre detalje var, at jeg var 10 år, og Gerard Depardieu skræmte livet af mig.

Jeg er 100% med dig på papir vs ebog!

PS. Læste Dina-trilogien (første gang) som teenager – tror faktisk til gengæld ikke jeg anede, at der var en film!! Den må jeg se!

Jeg er glad for mofibo på mobilen. Hører tit når jeg går, rydder op eller skal falde i søvn. Gider ikke læse på mobil eller ipad, men ønsker mig en kindle da jeg har hørt rigtig godt om dem. Selvfølgelig er en papirbog det allerbedste i hele verden. Men fungerer ikke så godt for mig. Nok noget om prioritering. Men på mofibo måden får jeg rent faktisk “læst” bøger plus det er så rart at falde i søvn til 🙂

Kan heller ikke holde fokus ved lydbøger, og skal bare have ordene ind gennem øjnene for at opnå fordybelse (=pause fra virkeligheden) og mere billeddannelse, så for mig er svaret Kindle. Den kan ikke andet, er mere behagelig at læse på, og holder strøm længe…

Jeg er som dig, jeg får heller ikke slæbt mine bøger med rundt og vil også allerhelst læse analogt, fordi stemning, signalværdig og alt det, du nævner. Men: Jeg har indset, at jeg trods alt mere elsker at læse i det hele taget end at læse analogt. Så jeg har altid gang i to bøger. En af papir og en e-bog. Reglen er så, at er jeg hjemme, må jeg kun læse papirversionen. E-bogen er udelukkende til brug på farten eller i situationer, hvor papir simpelthen ikke er en mulighed. Så altså e-bog, når jeg har ti minutters ventetid på togstationen, kører bus, eller hvor det nu måtte være. Og hvis jeg f.eks. pludselig er fanget i et halvmørkt rum med en sovende baby på armen, og det derfor ikke er muligt at jonglere med en bog, hvor der skal bladres. Det sker heldigvis sjældnere og sjældnere, efterhånden som han bliver ældre, men i de første måneder var jeg ofte fanget under en bevidstløs baby, og min logik var, at det trods alt var bedre at få læst end slet ikke, selvom det så var på mobilen. Så altså: Vælger altid papir, når jeg kan, for det er bedst. Men finder også fred med, at situationen en gang imellem er til mobillæsning, fordi læsning trods alt er bedre end ingen læsning. Jeg kan også bedst lide hindbærsnitter, de er bare bedst. Men spiser alligevel også andet kage, selvom det ikke er det bedste kage, jeg ved. Fordi. Ja. Lidt kage er altid bedre end ingen kage 😉
Og PS, så sætter jeg i øvrigt altid mobilen på ‘forstyr ikke’ eller fly, når jeg læser på den, så popper der hverken opkald, sms’er eller notifikationer frem, så det er ren fordybelse.

Ha ha, jeg er HELT med på både selvbilledet ift. at se intellektuel ud, tæppet, at mine børn skal se mig læse og at jeg vil af med skærmtid uanset. Så jeg læser også kun på papir. Jeg har meldt mig ind i en læsekreds, så jeg er tvunget til at få læst en bog inden vi mødes – nogle gange lidt irriterende, hvis tiden vitterligt ikke er der, men et godt skub bagi ift at få valgt bogen over fjernsynet.

Jeg har en Kindle, den er the shit. De mindre avancerede (som ikke også skal prøve at være tablets) er ikek særligt dyre – og det er bøgerne til dem ofte heller ikke.
Ulempe: Du er nød til at købe dine bøger, bibliotekernes e-bogreol o.lign fungerer ikke til Kindle (som en læser tidligere kommenterede). Og da Kindle er et Amazon produkt, fungerer den, sjovt nok, klart bedst med e-bøger købt i Amazons Kindle store. jeg har flyttet bøger købt på Saxo over, men det er helvedes besværligt.

Min Kindle brugers til engelske bøger (jeg foretrækker dem på originalsproget, så intet stort tab der), og ikke mindst til ‘skraldelitteratur’, som mit finkulturelle jeg eddermandme ikke skal have stående fremme på bogreolen!

Uhh, jeg er så meget med dig her; elsker papirbøger – også for signalværdi for ungerne. Men jeg er altså også vældig stor fan af e-reolen, jeg læser dog kun på min tablet, som ikke har nogle sociale medier installeret og derfor ikke trækker lige så meget i FOMO-impulsen. Oftest er den så også sat på flytilstand.
Jeg kan bestemt heller ikke med lydbøger, trods det at jeg elskede dem som barn. Tilgengæld er det et kæmpe hit hos mine piger, der kamp-hører Iqbal, De fem, Narnia mv. via e-reolen. Hvilket i øvrigt er med til at reducere deres skærmtid kraftigt – de bliver stadig ‘underholdt’, men på en, efter min opfattelse, ‘bedre’ måde (ok, det her kan være sprængfarligt: jeg dømmer ikke andre, det er blot ift. hvordan jeg vil opdrage mine børn, men jeg mangler lige ord til en længere disclaimer – jeg kommer med fred, håber det fremgår )

Jeg er helt med på hvad du mener! Jeg hører lydbøger. Elsker det! Elskede dem også som barn og ung. Men det bliver mest ok fordi jeg strikker imens. Så kan jeg sige til mig selv og verden at det er fordybelse og ro. Fordi strikning = det modsatte af mobil og SoMe…

Skriv et svar