Hvis én til bagerjomfru tilbyder os en gratis »børnebolle«, så skriger jeg

Det begyndte på Lagkagehuset.

Senere opdagede jeg, at det også fandt sted i andre butikker.

Kvickly. Et tu, Føtex!

Disse steder pågår en syg, syg forretningsstrategi, og i mine mest klare øjeblikke (de morgener, hvor Den Halvandetårige har sovet igennem) tænker jeg, at der burde komme politisk fokus på sagen (men så vågner jeg rigtigt og indser, at der vistnok er større problemer i verden).

Det handler om de gratis såkaldte børneboller, som bagerjomfruerne byder alle med barne- eller klapvogn. Det er ofte mig. For i weekendernes langtrilleri eller ulvetimen er bagerbutikkerne tæt på umulige at holde sig fra. Dermed vader man lige ind i det.

»Vil du have en gratis børnebolle med?« Uden at man skal bede om den. Den kommer ud af det blå.

Det lyder sukkersødt, men i virkelighed er det benhård kynisme: De ved, at jeg nok skal komme igen, selv om deres priser på øvrige bagerprodukter er latterligt høje. For jeg får mig jo altid en gratis fucking børnebolle med.

Hvad en børnebolle er, spørger læsere hvis børn enten endnu fuldammes eller er forbi konfirmationsalderen. Børneboller er teboller. Rosinboller. Chokoladeboller. Bagværk lavet på 1 del smør og 2 dele hvede og 3 dele sukker; bagværk, man normalt kun fylder i sit barn og i sig selv ved særlige lejligheder (eller når blodsukkeret crasher). Bagværk, der ligner et mellemmåltid, men vitterligt er en form for kage. Det smager åndssvagt godt. Som en sød sky med pisket smør på. Ikke helt ulig narko.

Her er det bare ikke kun første fix, der er gratis. Det er dem alle.

Om jeg vil have en gratis børnebolle? Ja, jeg vil sgu da gerne! Men nej, jeg vil alligevel ikke rigtigt! For ved du, hvad den er, bagerjomfru?

Den er fred med afsmag på. Den er den nemme løsning. Den er gratis, ufortjent venskab med barnet i tiden mellem hovedmåltider, hvor lunten kan være kort og uretfærdigheden virke enorm anskuet fra klapvognen. Men den er også en sløv ske drejet rundt nede i det ømme sår i min bevidsthed, hvorfra der ikke udgår, men burde udgå, evigt hensigtsmæssig madopdragelse og nej-ikke-i-dag-skat-i-dag-nyder-vi-broccolihapsere!, men der er ingen, der deler kogt broccoli i små, nemme udskæringer gratis ud nogen steder, og jeg er ikke cool nok til selv at forhåndskoge den slags.

Men kan du ikke bare takke nej til den børnebolle så, Karoline? Der er jo ingen tvang på Lagkagehuset, spørger du engleblidt.

Nej, jeg kan da ej! Din børnebolle er en blød, vatteret pude ind i et hulrum i min opdragelse, så jeg ikke behøver høre på min egen dårlige samvittighed over, at jeg ikke helt evner at kokkerere spændende, nærende børnesnacks af eksotiske grøntsager til at have med på farten. Og at jeg stadig ikke er slået igennem med min nej-søde-ven-vi-behøver-ikke-stoppe-noget-i-munden-hele-tiden (holdt kæft hvor har jeg lyst til at sparke mig selv i ansigtet, når jeg hører de ord forlade min mund i alt for skingert, påtaget venligt pitch). Der kommer bagerjomfruens børnebolle ind fra højre og redder stemningen, og hvem vil, hånden på hjertet, ikke hellere have den.

Jeg gider bare ikke være sådan en børnebollemor!

… men kan du så ikke lade være at handle på Lagkagehuset, hvis det er så modbydeligt at blive tilbudt en gratis bolle, Karoline?

Og jeg må le. Jo, og nu vi er i gang med at vade rundt i usandsynlige scenarier, kunne jeg da også uden problemer aldrig nogensinde igen inhalere Matador Mix og aldrig nogensinde igen spise chips til aftensmad i stedet for rigtig mad og aldrig nogensinde crave nogetsomhelst bagværk fra Lagkagehuset, men sådan er verden desværre ikke indrettet. At jeg altid vælger det sunde, økonomisk fornuftige alternativ.

Det behøver da ikke gå ud over mit barn.

Suk.

Det er svært med mad. Svært nok til en selv. Endnu sværere med barn, åbenbart.

Og hvis det stod til mig, kunne Lagkagehuset og de andre sagtens tiltales efter samme paragraf som man kommer efter dem, der sælger hash i skolegården, med. For også her bliver der uddelt substanser til svage sjæle, som ikke helt kan overskue konsekvenserne ved at tage imod dem og ikke på nogen måde har rygrad til at takke nej.

Børnebolle. Jeg elsker dig, men jeg hader dig.

Follow my blog with Bloglovin

***

15 Comments

Add Yours →

Her kommer en hilsen fra en anden børnebollemor, som med lige dele foragt og beundring har observeret andre mere tjekkede mødre medbringe disse mere sunde snacks til turen:

Stave af grønsager (f.eks. agurk, minimajs, peberfrugt)
Frugt skåret i fine stykker i praktisk plastpose/madkasse
Puffet øko hirse- og majsdimser
Hjemmebagte boller, knakbrød, grissini, grove minipølsehorn
Hjemmelavede daddel/nøddebarrer
Frosne ærter/majs i en lille bøtte
Rugbrødshapsere
Pølsesnack fra hanegal
Ostehaps (eller ost, man selv har skåret i stave)

De allermest tjekkede har endog en lille køletaske til de medbragte snacks. Så kan bagerjomfruerne ellers bare komme an 🙂

Mvh. Stine

Helt ærlig, ik? Så er jeg klart en børnebollemor, jeg betaler endda for den (henne i Bodenhoff er de ikke gratis) og jeg har slet ikke fattet, at vi er flove over det? Pis. Og jeg der endda ellers stopper kilovis af øko i min unge.

Lad os ikke være flove! Jeg selv var nødt til at sige stop, fordi jeg synes det tog overhånd og fordi min datters forhold til brune poser fra bagerens lignede en narkomans (en dag rakte hun endda ud efter en fremmed mands pose fra Meyers …). Men nu har vi fundet et godt leje. Hvor theboller ikke er en del af den daglige kost eller det, jeg lukker hendes mund med, når jeg (igen) har glemt sutten derhjemme, men hvor vi godt kan nyde en her og der, når vi rigtigt skal hygge.

Jeg er på barsel lidt endnu og har derfor nogenlunde god tid til at snitte frugt og grøntsager, så jeg er stadig sådan en irriterende speltmor, der stort set kun lader mit barn spise rimeligt sunde ting. Til gengæld fylder jeg mig med det rene Aldi gift mindst en gang om dagen. Jeg tager altid i mod den der børnebolle. Og spiser den selv. Det er jo en gratis kage.

Haha, dét det kan jeg genkende. Konstant opmærksomhed på hvad der puttes i barnet, hvor varieret det er og hvor meget man ville stå ved det, hvis hele speltbanden og kommunen overvågede ens opdragelse. Mens min eget diæt går lykkeligt under radaren.

Aldi-gift. Dets lige findes simpelthen ikke!

Oh no – det MÅ du simpelthen ikke slå dig selv i hovedet over! Børnebollen er jo med til at gøre turen i Kvickly med x antal afkom til et ok overskueligt projekt. Speltbarren er i forvejen alt for høj, og helt ærlig – så længe barnets grøntsagsindtag ikke udelukkende består af pomfritter, så går det sgu nok med en lille sukkerfyldt bolle et par gange om ugen. Børneboller FTW!!!

Du har helt ret – i ny og næ er en børnebolle konge! Og nu er vi også landet på leje, hvor det er en rar begivenhed i ny og næ frem for noget vi gjorde nærmest hver dag.

Hjemmelavede snacks kan nu også noget, har vi opdaget. Nu er fryseren fuld af (de hellige) speltbarrer, og heldigvis elsker barnet dem lige så højt som theboller. Opskrift her, hvis det var noget: http://juliebruun.com/2016/08/muslibars-til-ungerne/

Lidt off track, men føtex (og bilka..) har faktisk kørt med børnebolle-konceptet i mange år, og var, så vidt jeg ved, dem der startede det. Ret skal være ret. 🙂
Derudover, så forstår jeg ikke helt problemstillingen, for som du selv siger, så har du faktisk muligheden for at sige pænt “nej tak”. At du så har svært ved at sige nej (og tilmed brokker dig) siger vist mere om dig, end det siger om butikkerne der tilbyder en gratis ekstra service. 🙂

Hej Sara! Jeg håber det skinner igennem, at det her først og fremmest er en kritik af mig selv! Ellers understreger jeg det her 🙂

Siden sidst er der sket det, at min kæreste og jeg tager snacks med hjemmefra, når vi er ude på trilleture. Vi er meget stolte og glæder os til at nyde en børnebolle i ny og næ, for religiøse bliver vi aldrig.

Tak for din kommentar og hav en dejlig dag! /karoline

Ok, jeg er ca et halvt år for sent på den, men alligevel: Kiwi!!! Altså butikken, ikke frugten… eller også frugten… For hvis du har en Kiwi i nærheden (gælder måske også Meny?), så har de ikke børneboller, men børnefrugt ved kassen! Meget bedre samvittighed, samme glade børn i handlesituationen

I min lokale Kiwi er børnefrugten skam kun til medlemmernes børn. Vanvittige metoder. Bliver aldrig medlem i Kiwi! Glad for at høre, at det ikke er en landsdækkende praksis!

Kh fra mig

Skriv et svar