Fra jobkonsulentens parlør: 9 lektioner i moderne New Speak

1) »At gå i job«

Betyder at arbejde. Men det er mere selvstændigt og aktivt at gå i job, ikke? Så har man sgu taget tyren ved hornene.

2) »Det er her, vi kan gå ind og hjælpe«

Sig aldrig, at vi bare hjælper. Det er så passivt. Sig, at vi går ind og hjælper. Meget mere aktivt.

3) »Lave noget sparring omkring«

Egentlig mener du at tale sammen. Men det er så kedeligt. Så konventionelt! Og på den moderne arbejdsplads er der sgu ikke tid til det konventionelle. Tænk ud af boksen og find på nye vendinger.

4) »Omkring«

I det hele taget et godt ord at komme bag på verber. Tale omkring, handle omkring, spørge omkring.

5) »Proaktiv«

Nu troede du nok lige, at det var nok at være aktiv. Men i moderne konsulentsprog er vi altså proaktive. Don’t question it.

6) »Organisjon«

Her er vi aktive og smart-i-en-fart. Der er ikke altid tid til alle stavelser, så spar, hvor du kan. Denne stavelsesbesparelsesregel har én undtagelse: sig altid bekræftigelse i stedet for bekræftelse. Den lille, ekstra stavelse makes a world of difference og får dig til at lyde mere konsulent-med-konsulent på end uden. Vig-tigt.

7) »Samtalekonsulent«

Den titel, du kan pryde dig selv med, når du som ledig selv får et job hos kommunernes samarbejdsaktører. Jobbeskrivelse: at læse powerpoint-slides op for folk, der er ledige (ikke arbejdsløse!), som du selv var engang. Der må gerne freestyles med anekdoter om, at du selv er matematisk student fra Horsens, og du må endelig gerne vise eksempler på dine egne ansøgninger fra dengang i helvede, hvor du selv var uden job – og desperat. Det vil placere dig totalt i øjenhøjde med de fremmødte. Så længe du for guds skyld ikke glemmer at tale om blanketter.

8) »Selvevaluering«

Goes without saying. Kan bruges i sætninger, hvor du i forvejen har proppet ord som »ny læring« og »kompetenceafklaring« ind.

9) »Tage kontakt til« 

Nu skulle man tro, at et ord som kontakte i sig selv var aktivt. Men det er for uambitiøst! Lad være med at nøjes med de enkle løsninger. Hvad skulle de hjælpe? Næ, vi tager kontakt til. Så mange aktive ord som muligt er key.

Note:

Husk desuden at tale søvndyssende og lavt og glem ikke at lade datostemplet nederst på powerpoint-showet stå fra første gang, du oprettede dokumentet. En dato med et par år på bagen er stærk, den vil få dine tilhørere til at få lyst til at gnave lemmer af, bare så de har noget at kaste efter dig.

Det lyder måske ikke som nogen god ting, men det er det faktisk. For mindst én af de ledige i mødelokalet vil få så meget trang til at implodere, at hun i ren afmagt vil forlade kommunen til cykels. Padle sig hele vejen syd på ud af kommunen med ederne stående om sig, indtil skiltet København er blevet erstattet af det med Tårnby. Når hun er nået helt ned for enden af vejen – som ender i Flyvergrillen og Kastrup Lufthavn og en følelse af at have afreageret konstruktivt – vil hun nemlig være nødt til cykle hele vejen tilbage. Hjem. I modvind. Nu med 21,7 kilometer i benene.

Motion er sundt for ledige. Sunde sjæle i sunde legemer. Og det vil være din fortjeneste.

***

1 Comment

Add Yours →

Skriv et svar