Hvordan går det egentlig derhjemme, Jan, Morten, Rasmus og Martin?

I kender den nok. Den “kloge”, korrekte holdning til dameblade vs. mandemagasiner: Dameblade handler om mænd og mode (ergo er de fordummende), mens mandemagasiner handler om identitet og politik og værdier (ergo er de rene vitaminbomber for intellektet).

I kender sikkert også kusineholdningen til ovenstående. Hvad mænd laver med hinanden vs. hvad kvinder fordriver tiden med i kønsrene selskaber:

Når kvinder hænger ud med kun kvinder, så er noget med kaffe og sidden ned til snak om gerne ikketilstedeværende kvinder, følelser, børnene og – især – om mænd. Det hverdagsnære. Mens mænd, der hænger ud med kun mænd, får tiden til at gå med noget andet end deres egen hverdag. Fodbold eller biler eller bowling, og hvis der er snak involveret, så handler det om politik eller samfund, i hvert fald ikke særlig længe om kvinder eller hjemmet.

Og man skal ikke grave særlig dybt i dén fremstilling for at forstå, at det er korrekt at mene, at kvinder bruger alt for meget tid på egne navler, mens mænd godt kan finde ud af at dreje linsen udad.

Helt så sort/hvid er virkeligheden selvfølgelig ikke, det ved vi alle – men det synes jeg ofte den generelle snak om kønnene og hvad vi dyrker er.

Og hvor ville det klæde os ikke altid at fremhæve fordommene om mænds udadskuende, politisk interesserede, aktivitetsorienterede samvær som det bedste, og ikke altid opmuntre kvinder til at skamme sig over snakkene om mænd, datingtricks og markedets bedste sutter, når der i stedet kunne debatteres arbejdsmarkedspolitik, Charlie Hebdo og integrationsforhold.

For hvor ville det være et frisk pust, hvis nogen vendte fortegnene om. Gjorde interessen for det nære til også-ganske-vigtigt og bad mændene efterabe kvinderne lidt med et: Taler du nogensinde med dine venner om hvordan I har det derhjemme, Jan? Vender med drengene hvorfor din sure kæreste mener ditten og datten om jeres arbejdsfordeling derhjemme og om du har overset et perspektiv i jeres disput? Og har du husket pladsanvisningsfristen, Morten, og vaccineplanen, Rasmus, og har du egentlig sat dig ind i dine barselsforhold og restorlov, Martin?

Hjemmene og parforholdene er også politiske scener. Som det kunne klæde alle M/K at få ventileret i venners lag.

***

4 Comments

Add Yours →

Jeg er alligevel imponeret over, at du lige ryster sådan et indlæg ud af ærmet her i de sidste dage af graviditeten! Godt gået!!

Endnu et knivskarpt indlæg fra din pen – du er simpelthen så cool! Og ja, pænt imponerende at du lige slynger det ud i disse dage!

Skriv et svar