Okay, hver gang jeg nævner bøger her på bloggen som her, så pipper I og gemmer på Bloglovin’ og skriver beskeder om, at I godt kan lide bogtips. Og jeg vil megagerne tippe, for eksempel om sommerferiebøger, men lad mig lige disclaime lidt først. Det har jeg det bedst med.

Jeg arbejder på et forlag (den kvikke læser kan sikkert godt gætte hvilket), og så kan det hurtigt se lidt klamt ud, at jeg bruger min private blog til at skrive om de bøger, som min arbejdsplads godt vil sælge nogle paller af. Men nu er min indfedtning i bogproduktionen sagt højt, og så kan I frit spole forbi den her slags indlæg, hvis I tænker, at jeg ikke er særlig god til at skille tingene ad. For det er jeg faktisk ikke. Det har faktisk føltes decideret underligt hidtil nærmest ikke at have nævnt det, som optager så meget af min hverdag: Bøgerne, deres historier, deres tilblivelse, deres flotte omslag, deres vidunderlige magi, deres måde at hyggeliggøre en boligindretning på.

Vid dog, at jeg virkelig ikke har nogen glæde af om I køber bøgerne eller ej. Jeg nævner udelukkende bøger, som jeg (selv har betalt for – dog med firmarabat – og) har haft en god stund sammen med (fordi jeg er så heldig at arbejde med min hobby), og som jeg tænker, at andre derude som mig også vil nyde.

Til sagen!

3 seriøst gode sommerferiebøger, der nærmest læser sig selv og dét i en fart, så husk at pakke ekstra læsestof

Kim Leine: KALAK

Kalak af Kim Leine er klart en af mine yndlingsbøger. Hvad der føles mærkeligt at skrive, for den er så grum og voldsom. Men den er det på en måde, som kun bøger kan være, når forfatterne bag kan deres kram.

Handlingen er vild og episoderne dramatiske, bevares, men det er Kim Leine, sprogjongløren, der bærer det hele igennem. Jeg var stakåndet, mens jeg ammende og med flossede nerver over min nye status som mor læste dette hjemsøgende stykke litteratur på en sommerferie i Sverige. Jeg blev stolt ved tanken om, at det nordiske sprogområde har spyttet en fortæller som Leine ud, indtil jeg kom i tanke om, at Leine fandme har spyttet sig selv ud, han er ingen andres fortjeneste, og jeg ville ønske, jeg kunne forklare nærmere om de knubs og slag og oprejsninger, hovedpersonen får sig, men mine beskrivelser er så flade, og i virkeligheden sagde min kæreste det bare allerbedst, da han smækkede sidste side i: “Den her … er et damn fine read”.

Tove Ditlevsen: GIFT

For Gift af Tove Ditlevsen gælder det, at uanset om du higer efter et parforhold, er træt af dit parforhold, er lykkelig i dit parforhold eller bare godt gad en helt anden samfundsstruktur end den, der tilgodeser kernefamilierne, så vil Tove Ditlevsens selv- og ægtemandsudleverende bog om at være giftigt gift sætte din civilstatus i perspektiv.

Det er så ærgerligt, tænker jeg tit, at Tove ikke levede i en bloggertid; hun ville have følt sig hjemme og hørt i vor tid, tror jeg, på en måde som hun ikke gjorde i sin egen. Og vi bloggere ville have haft godt af hende. Hvor ville hun have givet os tørt på.

Hans Kirk: FISKERNE

Kender I det, at det af og til slår ned i én, at Gamle Dage ikke var i sort/hvid? Selv om alle billederne og de små filmstumper derfra er det? Jeg glemmer det nogle gange. At de også levede i farver dengang. I både konkret og overført betydning. At deres tanker, grunddilemmaer og hverdagsbump var helt lige som de ville være i dag, selv om rammerne om det hele var gammeldags.

Fiskerne af Hans Kirk er en roman, hvis billeder stadig står klart på nethinden – i farver – selv om det er over ti år siden, jeg læste den. Den er en stemning mere end den er en historie. Eller. Det er den med tiden blevet for mig. Den minder mig om, hvor ikke-alene, jeg er i verden. Hvor forbundet med tidligere tiders kvinder, jeg er. Som Vinterbørn af Dea Trier Mørch gør det, og som Tove Ditlevsens bøger gør det, så giver Fiskerne mig en fornemmelse af at være en del af en større. Selv om den handler om tro i Thy i et fiskersamfund i begyndelsen af 1900-tallet. Fiskerne indkapsler for mig, hvad det er, litteraturen kan. Den hjælper os til at forstå hvad vi kommer af og, derfor, hvad vi er.

Kan I anbefale nogle gode sommerferiebøger? (See what I did there? Den klamme forlagsdame afsluttede som en klam bloggerdame med et spørgsmål. Men jeg vil vitterligt gerne have jeres tips om sommerferiebøger, for jeg har jo lissom allerede læst de 3 ovenstående)

*
*
*
Facebook * Instagram * Bloglovin’