Brev til Karoline (9) fra Karoline (34)

Kære Karoline, 9 år.

Du vil ikke tro det.

Men klodens overlevelse vil optage os helt vanvittigt, når du i 2019 er en voksen kvinde og mor til to. Polerne smelter, vandet stiger, temperaturerne går amok, sommeren vil titte frem i februar, beboelse omkring ækvator vil være vanskeligt, hvorfor der opstår et begreb, der hedder klimaflygtninge. Det lyder som en scifi-film af typen, der ikke interesserer dig … men det er virkelighed.

Men klimaforandringerne er faktisk ikke det egentlige kaos. Det, der virkelig er frygteligt, er at ingen kan blive enige om hvad det hele skyldes – og derfor heller ikke om, hvordan vi vender skuden og får reddet kloden. Om vi skal vende den. Om der overhovedet er en skude.

De fleste vil danne deres meninger om klimasagen ud fra artikler på noget, der hedder internettet. På internettet er det mere end nemt at finde teorier, der bakker ens egen op, og det er derfor vanskeligt at gennemskue, om den fundne teori er faktuelt korrekt. På den måde ender rigtig mange med at sidde inde i nogle små aflukker og blive bekræftet i egne teser uden at få dem udfordret.

Det vil også ske for dig. Du vil danne dig mange synsninger ud fra brudstykker, du læser om klimaet. Informationsmængden i 2019 er for omfattende for almindelige mennesker at sortere i. Du vil reelt ikke vide hvad der er sandt.

Om kloden får underskrevet sin dødsdom i senest 2030, som nogle påstår. Eller om FNs Klimapanel er korrupt.

Om de nytter noget, de personlige tiltag i Danmark som karkludshækling og indkøbsnetpåpasselighed, når Kinas milliardbefolkning ikke gør noget tilsvarende – eller om det netop gør.

Om klimaforandringerne er menneskeskabte eller ej. Om det batter noget at skære ned for kødindtaget og flyrejserne, eller om det er den store serveraktivitet fra menneskehedens internetforbrug, der er den store synder.

Vil der være en planet at trække vejret på, når dine oldebørn vil stifte familie – dét vil være tidens store spørgsmål.

Du vil ikke ane op fra ned. Du vil tænke, at du ikke er klog nok til at forstå det, og det vil ærgre dig langt ind i sjælen, at du er så afmægtig og apatisk. Du kommer til at føle dig for dum til at kalde dig for voksen, fordi du ikke kan gennemskue klimasnakken og formulere din egen holdning i det.

Ja, dum. Selv om du klarer dig rigtig godt i skolen lige nu! Dum.

Men jeg vil godt indvie dig i noget. Noget, som jeg har lært som 34-årig. Og som jeg ville ønske, jeg havde lært om i skolen, da jeg var på din alder. For det er så basal viden, at du godt vil kunne forstå det nu som 9-årig.

Det er ikke det, der redder klimaet (desværre). Men det er det, du kan gøre, mens alle andre lader til at have forstået hvordan klimasnakken hænger sammen, og du står tilbage og måber uden at have hørt tiøren falde.

Her er det i al sin enkelhed:

Tag kun det, du har brug for.

Tag kun det*, du har brug for! I livet!

*) Køb det tøj, du har brug for – og ikke mere, bare fordi det er billigt.

*) Køb den mad, du skal spise – og ikke mere, bare fordi der er mersalgstilbud.

*) Køb de ting, du har brug for i hjemmet for at have det tilpas – og ikke en masse mere, bare fordi der er opfundet marketingbegreber som must-have-items og jubilæumsnips, så alt jævnligt skal skiftes ud.

*) Køb en bil og et hus, hvis det giver mening i forhold til afstande og børneflok – ikke fordi alle på den store, brede motorvej i livet gør sådan, fordi det kunne de da lige så godt, når nu de havde råd.

*) Tag på ferie, hvis det er tiltrængt – ikke blindt, fordi du har råd og fordi trenden er, at “rigtige” voksne udvider deres horisonter på den måde. Og får fortalt hinanden, at to-tre udlandsrejser årligt er en menneskeret for et dansk barn.

Sæt dig ind i, hvad du har brug for, hver gang du skal til at forbruge. Lær at skelne mellem hvad der er dækkelse af behov og hvad der er udstoppelse af tid eller længsel eller rastløshed i tilværelsen i et af verdens rigeste lande. Rigdommen ligger i forståelse. Velstanden ligger i at kunne handle i overensstemmelse med forståelsen.

For, Karoline, fastsættelsen af egne værdier og handling efter dem er det bedste værn mod den følelse af dumhed, der vil lamme dig i dit voksenliv, når du tænker på fremtiden.

Begynd med dig selv, når du ikke kan gennemskue om klimaalarmisterne eller klimasynderne har ret og hvem du dog skal tro på, når det er valgtid og tid til, at du du skal stemme klogt. Dyrk dig en holdning til brug af de ressourcer, du trækker ud fra planeten, og handl efter den med din tid og dine kroner. For det giver simpelthen ikke – uanset klimasyn – nogen som helst mening at forbruge flere ressourcer end dem, man behøver.

Det bliver vanskeligt – selv om det er enkelt – at overskue alle aspekterne i hvordan du med dine hverdagsvalg kan bakke op om dine højtravende, personlige værdier. Men det er deri udfordringen ligger. Ikke i at gennemskue den indviklede klimaforskning og alle de rapporter, alle med internetadgang kan google frem.

Stå op for hvordan du vil deltage i forbruget. Det er dét, der kan blive dit værn mod lammelsen. Dit bidrag er ikke klimaets frelse. Men det er det, du kan og bør gøre, mens du arbejder på at gennemskue, hvordan klimaets frelse hænger sammen.

Bevidst forbrug kommer aldrig skidt igen. Og det burde være barnelære.

Kærlig hilsen
Karoline, 34 år.

***

9 Comments

Add Yours →

“…og hvad der er udstoppelse af tid eller længsel eller rastløshed i tilværelsen i et af verdens rigeste lande.”

*tusind-kvalmende-fangirl-hænderne-i-vejret-emojis*

SÅ enig med dig!

Du har så ret!!! Og det handler om st få det implementeret i ens tankegang og til tider ret bevidstløse forbrug. Din tekst fik mig til at tænke på dette lille vers;
More and more More and more there is this animal
Looking out through my eyes
Seeing that animals only take from this world
What they need to survive
But she is prowling through all the religions of men
Seeing that time and time and time again
Their gods have made them
Special and above
Nature’s law
And the respect thereof

Kloge ord. Jeg er meget enig. Hvis du en gang vil høre min personlige forståelse af klimaudfordringen, baseret på en solid faglig viden (jeg er uddannet miljøingeniør og er ved at afslutte min phd om klimatilpsning) blandet med en god portion (samfunds)kritisk sans, så sig til.

Skriv et svar