Børnevenlige boller med spinat (af dej, fingrene ikke skal i)

Pinterest faldt jeg over en opskrift på de smukkeste, grønne spinatboller. Se opskriften her hos Neohippie.

Der var dog en grundlæggende dealbreaker for mig i opskriften. Jeg kan ikke arbejde med hjemmelavet bagværk, som jeg skal have fingrene i for at ælte. Jeg gør det én gang om året, til min datters fødselsdag i april, når vi skal have gammeldags, nærmest arisk hvide fødselsdagsboller … men resten af året nægter jeg. Jeg hader følelsen af klistret dej på hænderne og især rengøringen af bordpladen, når man har æltet der. Oh gru, sådan en dejfyldt, våd karklud … ad.

Jeg er klar over, at det nok er mig, der er sart. Men stor var min glæde, da jeg i sin tid opdagede koldhævet dej. Våd dej, man bare skal have en ske i, røre røre, og så til gengæld give lang hævetid – for eksempel over natten i køleskab.

Og så var der de der spinatboller fra Neohippie, jeg blev ved med at vende tilbage til på Pinterest. Som jeg godt gad lave, mest fordi mit barn elsker mit hjemmebag, så hvis jeg kunne benytte lejligheden til at snige vigtige grøntsager deri, så var det bare top dollar. Så jeg kastede mig ud i at omdanne Neohippies opskrift til noget, der passer med mit dejangste gemyt og består af ting, jeg altid har i skabene.

Jeg frygtede et kort sekund, at min datter ville lade sin fobi for grønne madvarer gå ud over bollerne. Men til barnets held (og min lille fortrydelse, indrømmet) blev det færdige resultat ikke nævneværdigt grønt. Dejen var lysegrøn, mens vi havde en (meget idyllisk) mor-datter-fest med at røre den sammen og kalde den for dragesnot og krokodilleslim, men da de skulle spises, lignede de det noget meget harmløst og vitaminfattigt. Lige som børn kan lide det bedst. Score!

Ingredienser til Karolines børnevenlige spinatboller

En halv pakke gær
5 dl lunkent vand
1 spsk olie (kan udelades for længere holdbarhed)
2 tsk ketchup (eller noget andet sukkerholdigt – prøv honning? Jeg anbefaler, at man ikke sparer det søde væk. Det gør noget godt for hæveevnen, og det giver en god smagsmodvægt til spinaten i de færdige spinatboller)
2 håndfulde frisk spinat (hold igen med spinaten, selv om du har mere til rådighed. Det er meget vandholdigt og smadrer forholdet mellem våde og tørre ingredienser, hvis du bruger for meget. Så må der rettes op til sidst med mere hvedemel)
Lidt friske krydderurter, jeg brugte basilikum (kan udelades)
3 spsk havregryn
2 spsk kerner/frø (jeg brugte solsikkerkerner – men prøv også hørfrø, græskarkerner eller sesamfrø?)
2 dl mørkt grovmel (jeg brugte emmermel – men prøv også grahamsmel eller rugmel)
5 dl hvedemel (brug evt. mere hvedemel og mindre grovmel for en mere grøn bolle)

Rækkefølgen til de børnevenlige spinatboller

1) Opløs gæren i den ene halvdel af vandet i en stor skål. Tilsæt olie og ketchup.

2) I en anden skål blendes havregryn, kerne/frø-mix, spinat og krydderurter sammen med den anden halvdel af vandet. Det skal have konsistens af tynd, grøn suppe. Jeg brugte en stavblender, men privilegerede typer med andre mixerapparater giver den bare gas der.

3) Hæld “spinatsuppen” op til gærvandet i den store skål. Rør grovmel og hvedemel i lidt efter lidt. Tilsæt salt imens. Rør til i mindst 2 minutter. Når dejen hænger godt sammen, skal den mere “vendes” ind i sig selv end røres i.

4) Stil til hævning på køl i mindst 6 timer med film eller viskestykke over skålen.

5) Tag dejen ud og lad den stå på køkkenbordet i stuetemperatur, mens ovnen varmes op til 225 grader, gerne varmluft. Lad bagepladen blive varm også.

6) Brug to skeer til at stille 10-12 boller på bagepapir på den varme plade.

7) Bag i cirka 20 minutter. Tag ud, når skorpen føles som du bedst kan lide den. Jeg kan lide den relativt jomfruelig, andre foretrækker en hård skorpe (der rasper ganen godt op!). Hold øje løbende.

8) Lad køle af. Først når bollerne har stået lidt, er de faldet godt til ro indeni.

*

***

2 Comments

Add Yours →

Skriv et svar