10 råd til alle, der skal på barselsbesøg

1. Kom først på barselsbesøg, når du bliver inviteret

Det kan være svært ikke øjeblikkeligt at sætte kurs mod barselsreden, så snart der tikker en “Jeg har født!”-sms ind fra en, man har meget kær. En, som måske før fødslen lovede, at du måtte være blandt de første på barselsbesøg. Men spørg lige alligevel, om et besøg passer – og fisk efter et ærligt svar. Måske har forældrene svært ved at sige nej af høflighed, selv om de helst vil være alene lidt endnu. Hjælp dem frem til det ideelle. I skal nok nå det hele.

2. Medbring ikke dine egne små børn

“Hvad!? Må min lille Bastian ikke møde sin nye kusine Olivia?!” Og jo, selvfølgelig må Bastian det, men hvis hverken Bastian eller Olivia fatter verden omkring sig og heller ikke riiiigtigt begreberne fætter eller kusine, så se i øjnene, at Bastian kun er med for sine forældres skyld – ikke Olivias eller hendes forældres. Bastian skal nok få lejlighed til at møde sit nye familiemedlem lige så snart Olivias mor og far er kommet mere til hægterne og kan overskue støj og virkelighed og ham igen.

3. Udvis ammekonduite

Gå måske lige på wc eller ud til opvasken, når moderen gør klar til at amme for første gang. Og bliver der ammet, når du ankommer, så lad være at stikke hele femøren ned til den lille og brystet, hvis du ikke bliver vinket hen til netop det. Måske har moderen ikke været særlig kropsforskrækket før, og du har måske set hende topløs tusinder af gange, men der er stor sandsynlighed for, at det her er noget andet. Amning er svært i begyndelsen, især hvis man bliver stirret på imens og ikke slapper af. Det er bedre at træde varsomt og blive grinet af for at være overhensynsfuld, end det er at være den, der ikke havde situationsfornemmelse.

4. Skru ned for duft og lugt

En nybagt mors (og en nyfødt babys) næsebor er sarte, så undlad kraftig parfumering og cigaretterne, inden du går på barselsbesøg. Er du ryger, så vær betænksom og vask hænderne, inden du aer babyen på kinden. Nikotin er meget farligere for de små end for voksne og overføres også ved berøring. Det kan være rigtig svært for forældrene at bede rygere vaske hænder.

5. Hav en lille gave med

… for hele anledningen er jo nogens fødselsdag!

6. Gør dig nyttig

Medbring noget lækkert at snacke under barselsbesøget, lav selv kaffen og tag opvasken efter dig. På eget initiativ. Måske indvier moderen ikke alle gæster i realiteterne, men så kan vi gøre det: At have født er som at have svømmet et marathon på rekordtid, mens et stort klovdyr sparkede løs i ens skridt. Kroppen er smadret og træt i lang tid; for træt til at opvarte i hvert fald.

7. Accepter, at der er ét fokus: Den lille baby og den store oplevelse, de alle tre har været igennem

… så hvad der sker på dit job eller hvordan din mor klarede sin øjenoperation, er ikke vigtige, hvis der ikke bliver spurgt til dem. Det bliver de emner igen, men de er det ikke lige i dag, hvor du er på barselsbesøg.

8. Tune in

Du regner måske med, at du må holde junior, fordi hverken mor eller far plejer at være specielt sart anlagt. Men! Det er de måske i denne tid alligevel. Reager på det, hvis de tøver, når du spørger, om man må sidde med babyen. Og vær okay med, at nogen må og andre helst ikke må. Alt skal være tilladt af sær, overbeskyttende forældreopførsel. De skal nok come around og blive sig selv igen.

9. Husk de store!

Er der større søskende, så giv dem lidt opmærksomhed, der handler om dem kun – mere end “Det må være spændende med sådan en lille én, hva’”. Det er ikke nødvendigvis kun lutter lagkage at blive storebror eller -søster.

10. Gå igen, før du bliver bedt om det

… du kan jo altid tage frakken af og blive, hvis de trygler dig. Langt de fleste nybagte forældre kan i de første to-tre uger overskue langt mindre ad gangen, end de plejer. Det gælder desværre nok også dig. Men kom igen snart!

***

3 Comments

Add Yours →

Gode råd på listen. En tilføjelse til overvejelse: er det ikke første barn i familien, er det et must at gøre et stort nummer ud af den nye storesøster/-bror. En gave og opmærksomhed til den førstefødte er ærligt talt vigtigere end gaven til den lille ny.

Skriv et svar