Anne fra Grønnebakken på Netflix: Dem, der siger, du skal undgå den, tager fejl

anne-with-an-e-anne-fra-groennebakken-på-netflix-anmeldelse

Når folk siger, at de også læste Anne fra Grønnebakken som barn, som om vi så har noget til fælles, så smiler jeg, fordi det forventes … men smilet er lidt stift.

Anne Shirley var *min* barndomsveninde. Hun kan ikke have været andres på helt samme måde. Og jeg bliver lidt jaloux, hvis netop det antydes.

Mit voksenliv var ikke blevet det samme uden den kærlighed til litteraturen (og til videbegærligheden og til selvstændigheden og til modet og til det at turde drømme), som de bøger åbnede for mig.

Især føles Anne tæt på i denne tid, for det var min salig mor, der i sin tid købte bøgerne til mig på et tilfældigt udsalg. Hun kendte dem ikke selv og blev aldrig den store læsehest, men hun så det som sin opgave at holde min store læsesult stillet med nye (og ofte ret tilfældige) bøger. Fordi, mistænker jeg, måske ville jeg så alligevel og på egen hånd blive en dannet, kultiveret litteraturkender, som hendes egen mor var det.

Og i dag arbejder jeg i bogbranchen. Takket være den gnist, hun tændte, den dag hun fandt de bøger til mig i boghandleren i Vibycenteret. Tænk, hvis hun ikke var gået forbi den butik og ikke havde stillet dem i min reol på lige netop det tidspunkt, hvor jeg var lige så gammel som Anne Shirley, da hun ankommer til Grønnebakken, og hvor jeg var lige præcis max modtagelig over for denne nye, særlige veninde.

Jeg havde ikke ligefrem troet, at jeg var åben for alternative Anne’r i mit liv her i tiden efter min mors død … men alligevel er der føjet et nyt kapitel til fortællingen om os.

Netflix-serien Anne With An E.

Angiveligt har den fået triste anmeldelser, men det ved jeg nu ikke mere om, da jeg besluttede ikke at læse andres meninger om og forhold til Anne Shirley og hele hendes eftermæle (igen, fordi jalousi).

Jeg hoppede bare ud i det. Uden nogen andre.

Og den er vidunderlig.

Ikke bare er den flot at se på og viser et smukt Canada og en rå Prince Edward Island frem på en måde, så det hiver i én for at nå at få set det med egne øjne, inden man skal herfra. Men de har simpelthen også formået at få beklædt alle birollerne med skuespillere, der ligner personerne i mit hoved på. en. prik. Især Marilla er som trådt ud af min fantasi, men også Gilbert Blythe, Mrs. Lynde, Diana og Ruby Gillis ligner dem, jeg har tilbragt så mange timers genlæsning i min barndom.

(Anne selv og hendes facon skal man lige … vænne sig til. Men da sidste afsnit af første sæson rullede over skærmen, var jeg for længst solgt.)

I modsætning til tv-ficeringen fra 1985 med Megan Follows, som sikkert åbnede universet for mange flere end de gamle bøger fra begyndelsen af 1900-tallet ville have kunnet alene, er Anne With An E klædeligt dyster og ærlig.

Tunge emner som vold, pubertetens nederen aspekter, børns forestillinger om de voksnes (grænseoverskridende) sexliv, feminisme og andre temaer, som både bøger og den ufarlige, pussenussede tv-serie fra 1985 dansede kysk uden om, kommer på bordet. Handlingen er filet til og påklistret udviklinger for nogle af karaktererne, som for nogen vil være dealbreaker, men for mig kun blev forstadier til det. Da disse twists blev introduceret, var jeg allerede med på, at både handling og persongalleri er sit eget og ikke bare en genoppustning af det gamle, jeg kender så godt.

Det er som om den er blevet voksen.

De varmeste anbefalinger herfra. Fra én, der indtil i sidste uge så Lucy Maud Montgomerys bøger som noget helligt, som ingen måtte pille ved, men kun nyde i sin originale form (fordi ingen forstod det som jeg).

*
*
*
Facebook * Instagram

***

20 Comments

Add Yours →

Med fare for at komme i uføre, så må jeg sige, at jeg har haft det lidt lige sådan. Men bare blandet med en slags afsky over for dem, der ikke læste bøgerne eller ikke kunne lide dem (!). Åh Anne, mine døtre må og skal elske dig.

Det kan jeg godt holde ud! At vi er lidt fællesjaloux på alle i klubben, der har haft Anne som barndomsveninde. Med i klubben er vi dog alle!

Jeg håber også sådan, at min datter gider Anne. Men vi må ikke blive for skuffede. Jeg har mødt mange voksne kvinder, der læste bøgerne som barn og ikke – jeg gentager: IKKE – havde en identitetsændrende oplevelse. Begrib det hvem der kan, men det er tilsyneladende ganske normalt.

Jeg så første afsnit forleden og var vild med det. Så kom jeg til at læse nogle anmeldelser og blev vist helt farvet af det, imens jeg så andet afsnit. Efter at have læst dette, vil jeg gå med mavefornemmelsen og gå i gang med resten af serien med fornøjelse. Tak!

Hvad med Emily på Månegården af LMM? Den holder virkelig også! Måske med lidt mere kant og en så fin kærlighedshistorie (..som jeg husker det). Jeg var ‘veninde’ med begge to, og det er først senere jeg fandt ud af, at de fleste kun har læst Anne fra Grønnebakken (så på den måde har jeg selvfølgelig Emily for mig selv)

Jeg er blevet anbefalet Emily der tidligere, men kan man godt hoppe på som voksen? Det tror jeg for eksempel ikke man ville kunne med Anne.

Hmm godt spørgsmål. Vurderer dem til at være lidt mere ‘modne’ end Anne, men sikkert ikke, for det ville ikke have den nostalgiske effekt, som hvis man havde læst dem som barn/ung (nu får jeg dog helt lyst til at forsøge med en genlæsning, for at se om de holder. Hvis bare min læseliste ikke var så lang, og min læsetid så knap..)

TAK for anbefaling – jeg elsker Anne, og er sikker på min navnesøster og jeg har et ganske særligt bånd. Det er ikke mere end et år siden, jeg genlæste dem og elsker de står på hylderne med de gamle illustrationer, fordi jeg fandt dem på et biblioteksudsalg.

– A

Enig! Jeg har også læst og genlæst og elsket bøgerne – dog nok ikke så højt som dig, forjeg kan faktisk ikke huske andet end hovedtrækkene af handlingen i første bog. Resten er væk.
Men serien faldt lige i min smag og vækkede en masse minder. Og jeg er helt enig i at den er castet SÅ godt. Også Annes udseende synes jeg rammer, selvom jeg ellers ikke er helt fan af hendes facon. Jeg glæder mig til anden sæson som gerne må komme meget snart!

Bøgerne bliver altså kun bedre og bedre i takt med at hun bliver voksen, synes jeg. Da jeg var i tyverne, var bogen om hendes uni-tid min favorit, nu er det nok nogle af de senere, hvor hun har min nuværende alder. Så stig da på igen, når du er færdig med sæson 1!

Har faktisk kun læst de 2 første, fordi de altid var udlånt… genlæste dem fornuftigt da jeg fandt dem i en bogkasse… vil så gerne læse resten.
jeg er vokset op med Laura bøgerne som stod på min bog hylde… og Silver (heste bog)
Har ikke Netflix men sikker på jeg ville nyde serien.

Jeg hader dig en lille smule lige nu – men på den anden side er jeg dig også evigt taknemmelig.
Begge dele, fordi du anbefalede Anne with an E…

Jeg elskede den som barn, tv-serien altså. For jeg må desværre indrømme, at jeg endnu aldrig har fået læst bøgerne.
Og jeg havde absolut ingen intentioner om at se den nye serie, før jeg læste dit indlæg om den.

Og nu har jeg kamptudet til slutningen af første afsnit og det meste af andet (og det er altså derfor jeg hader dig en lille smule).
Under alle omstændigheder er jeg hooked, og er nok nødt til at se resten af serien. Øv, øv

Skriv et svar